„Am gãtit în aer, la peste 40 de m înãlţime, pentru oameni putred de bogaţi
Mihai Irimia este unul dintre cei 24 de bucãtari profesionişti care s-au alãturat la start în cel mai nou sezon al emisiunii „Top Chef”, difuzatã în fiecare luni, de la 20:30, la Antena 1. În spatele unei vaste experienţe, dobanditã în unele dintre cele mai bune restaurante din lume, Mihai ascunde şi o poveste de viaţã fascinantã.
„N-am gãtit niciodatã în România. Am plecat din ţarã când aveam 18 ani, la tatãl meu, în Belgia, însã nu ne-am înţeles prea bine şi am decis sã iau totul de la zero, într-o ţarã strãinã, unde nu cunoşteam pe nimeni. Am acceptat orice job, oricât de mic ar fi fost, ca sã îmi câştig existenţa, dar nu mi-e ruşine cu nimic din ce am fãcut” poveşte Mihai, care nu va uita niciodatã momentul în care s-a trezit printre strãini, cu doar 6 euro în buzunar. A încercat mai multe meserii, de la comis- voiajor la pânã la cea de bucãtar într-un cunoscut lanţ de fast-food, dar nu şi-a abandonat visul. A fost ajutat de o familie de români, cãrora le va fi mereu recunoscãtor.
Treptat, visul lui a devenit realitate şi Mihai a ajuns sã fie unul dintre cei mai apreciaţi bucãtari la restaurante de top din Belgia, cotate cu douã sau chiar trei stele Michelin. Ba mai mult, este unul dintre puţinii oameni din lume care se poate lãuda cã a lucrat la Comme Chez Soi, un restaurant vechi de un secol, cotat timp de 27 de ani consecutiv cu trei stele Michelin. Dupã aceastã experienţã, Mihai a ajuns în Elveţia, ca Chef de partie la unul dintre cele mai faimoase palace-uri din lume, Beau Rivage Palace.
Printre personalitãţile care s-au delectat cu preparatele sale se numãrã membri Casei Regale din Belgia sau deţinãtorii brandului Armani, însã experienţa care i-a rãmas în suflet a fost cea trãitã alãturi de Chef Yves Matagne în proiectul Dinner in the Sky. „În fiecare zi, invitam 22 de persoane la o altfel de cinã, pe o platformã situatã la peste 40 de metri înãlţime. Trebuia sã fim foarte atenţi la absolut toate detaliile, pentru cã o astfel de masã nu-şi poate permite oricine, aşa cã pretenţiile erau pe mãsurã. Am gãtit pentru unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, însã eram atât de concentrat sã îmi fac treaba cât mai bine şi sã fiu la înãlţimea spectacolului pe care vroiam sã li-l oferim, încât nici nu cred cã i-am privit în ochi.” Ba mai mutl, Mihai îşi aminteşte şi acum clipele de spaimã îngrozitoare pe care le-a trãit pe platformã: „La un moment dat, am scãpat o tavã plinã cu peşte şi un cuţit. Nu-mi aminteam decât feţele oamenilor care aşteptau jos sã coborâm. Simţeam cum îmi albeşte pãrul de teamã ca cineva sã nu fie rãnit!” Cum se va descurca Mihai, rãmâne de vãzut noul sezon al celei mai savuroase competiţii culinare, Top Chef, difuzat în fiecare luni, de la 20:30, la Antena 1.