Top Chef, un show spectaculos, care se bucurã de un uriaş succes în ţãrile în care este difuzat începe mâine, la ora 20.30, la Antena 1. 24 de bucãtari profesionişti, aleşi dintre cei mai buni din aceastã ţarã, au avut curajul sã se alinieze la start şi sã intre în competiţia pentru marele premiu: 50.000 de euro şi un stagiu de pregãtire în Franţa, cu stele Michelin.
1. Aurelia Moscu
Vârsta: 39 ani
Datorită pasiunii pe care o are pentru gătit s-a înscris la un curs de bucătari, făcând practică la un hotel de 5* din București (Grand Hotel Continental). Executive chef-ul de atunci (Cezar Munteanu) i-a propus să lucreze acolo. A rãmas un an și jumătate!
Știa să gătească, ca orice gospodină, mâncăruri tradiționale și a vrut să învețe mai mult. Din 2011 lucrează la Market 8 în Dorobanți, Profilul restaurantului este bucătărie fusion: asiatic cu franțuzesc.
Este specializată în bucătărie rece și afirmă că punctele ei forte sunt meticulozitatea și atenția la detalii. Instrumentul din bucătărie pe care-l stăpânește cel mai bine este mixerul și spune că i-ar plăcea să studieze bucătăria franțuzească.
2. Dan Bogatu
Vârsta: 31 ani
Este căsătorit și are un băiețel de un an. Deși mamă e bucătăreasã, la fel și bunicul, el nu și-a dorit neapãrat să practice această meserie, dar destinul l-a adus tot în domeniu. A fost Executive Chef la Viena, iar acum este Sous Chef la Caro Hotel București. Și-ar fi dorit să fie cameraman, să filmeze documentare în junglă sau să fie reporter de război.
Dan este specializat în bucătărie rece și carving (sculptură în legume și fructe), cuțitul de carving fiind instrumentul pe care-l mânuiește cel mai bine.
3. Relu Corneanu
Vârsta: 38 ani
Are 14 ani experiență ca bucătar și a ajuns să practice această meserie printr-un eveniment nefericit: era pompier și a fost disponibilizat. Obiectul din bucătărie pe care-l mânuiește cu cea mai mare dexteritate este cuțitul. Spune că i-ar plăcea să știe mai multe despre bucătăria moleculară, căci este una la modă și i se pare o provocare.
Este căsătorit, are un copil de 12 ani și ar dori să trăiască alături de familia lui într-o zonă liniștită de munte, cu aer curat și peisaje frumoase.
4. Daniela Dogantekin
Vârsta: 35
Se consideră o femeie activă, căreia îi place să învețe tot timpul lucruri noi. Pe lângă meseria de bucătar, mai are și certificat autorizat de traducător din limbă turcă. Este pasionată de muzică, lectură și adoră călătoriile. De altfel, în acest moment este studentă la facultatea Spiru Haret, profilul Turism și servicii / geografia turismului.
Este specialistă în prepararea aperitivelor reci și salatelor, iar pasiunea pentru gastronomie a determinat-o să îmbrățișeze această meserie.
5. Dragoş Bercea
Vârsta: 22 ani
Împărtășește pasiunea tatălui sãu alături de care gătește la Cabană Vânătorilor din Predeal. A participat la două olimpiade gastronomice și îi place să prepare carnea de vânat sau ficatul de rată.
Dragoș spune despre el că practic s-a născut în bucătărie! A preparat inclusiv carne de crocodil, cangur sau piton. Fiind din Predeal, îi place să schieze și, mai nou, are o noua pasiune, insuflată de prietenă să: snowboarding-ul.
6. Dragoş Iluţã
Vârstã: 43 de ani
Străbunica sa a fost una dintre bucătăresele Regelui Carol. "Millefeuille de somon și creveți" a fost cel mai spectaculos preparat al sãu de până acum, fiind specializat în bucătărie mediteraneană.
Este căsătorit de 12 ani și are o fetiță în vârstă de 11 ani. Visează să aibă propriul restaurant, iar dacă va câștiga marele premiu îi va cumpără fiicei sale o casă. A avut șansa să gătească pentru celebrități, precum Toto Cutugno, Donald Trump sau Michael Douglas în Insulele Bermude, unde a avut un contract de un an și 4 luni.
7. Giovanni Piselli
Vârsta: 27 ani
Practică meseria de bucătar de 10 ani, moștenind pasiunea de la tatăl sau.
Este Chef la Restaurant Vesuvius din Brașov, unde este și acționar. Este specializat pe bucătărie italiană, mediteraneană și gourmet. Cel mai important premiu primit până acum este „Cel mai bun tânăr entremetier”. Și-ar dori să își deschidă un bistro.
8. Ionut Nochit
Vârsta: 31 ani
A fost abandonat la naștere și înfiat de o familie din Chiajna. A învățat de mic despre alimente, de la mamă adoptivă, șefa unei unități alimentare.
A lucrat la restaurantul Marriott și pe vasul de croazieră Royal Carribean Cruiseline timp de 3 ani. Acum este bucătar la Hotel Băneasa Parc. Se mândrește că, pe lângă cuțit, mânuiește bine și telul. Cu 50.000 de euro și-ar luă o casă sau ar plecă definitiv în America pentru a începe o viață noua.
9. Adrian Iuriciuc
Varsta: 33 ani
De meseria de bucătar s-a îndrăgostit în 1992 când, plecat într-un stagiu militar, i-a făcut plăcere să îi ajute pe bucătari. A urmat o școală profesională de bucătari, iar acum își termină studiile fiind în clasă a 13-a la liceul Horia Hulubei din Măgurele.
Este specializat în bucătăria fusion și cel mai bine stăpânește cuțitul. A lucrat la Casa Vernescu, Ramada, hotel Sinaia, restaurant Balthazar, iar din 2011 este Sous-chef la restaurant Haute Pepper. A gătit pentru: Regele Mihai, Wesley Snipes, Steven Seagal, Jean Claude van Damme, Nicole Kidman, Khrystyna Locker, Armand Assante.
10. Cerasela Lungu
Varsta: 44 ani
În cei 26 de ani de experiență Cerasela a trecut prin toate nișele gastronomiei – de la cofetărie la carmangerie, dar și într-o firmă de catering.
Consideră că cea mai mare realizare este că formează specialiști în artă culinara în cadrul școlii de excelentă "Bella Italia" . Recunoaște că gătește ocazional acasă, lăsându-i această plăcere soțului ei. Mâncarea ei preferata este saramură de peste gătită chiar de el.
11. Ionut Lupu
Vârsta: 31 ani
A studiat gastronomia încă din liceu și la primul loc de muncă a fost avansat după doar 2 săptămâni. Este chef la restaurant Graf în Oradea unde a lucrat cu Nicolas Delgato timp de 7 luni, apoi a rămas chef în locul acestuia. Cel mai bine stăpânește cuțitul, iar punctele lui forte sunt bucătăria franțuzească și cea mediteraneană.
12. Ovidiu Margarita
Varsta: 35 ani
La 13 ani făcea prăjituri alături de mama sa, iar cinci ani mai târziu s-a angajat la restaurantul “La 2 Cocosi”. Ccum gătește pentru 900 de copii de la Școală Americană din București. Și-a atins scopul stabilit încă de pe băncile școlii și a devenit bucătar-șef până la vârstă de 35 de ani.
Mânuiește cel mai bine este satârul și spune că poate găti orice, dar nu îi place să prepare prepeliță. Îi place să improvizeze, să se joace cu instrumentele de decor și colecționează dopuri de sticle de vin.
13. Maria Ungureanu
Varsta: 48 ani
Pasiunea pentru gătit a moștenit-o de la unchiul ei, pe care îl ajuta încă din copilărie la decoratul mesei de Crăciun. Și-a transformat plăcerea de a găti într-o meserie urmând cursurile liceului de profil din București.
A trecut prin bucătăria hotelului Palace și apoi a ales să gătească pentru turiștii de pe navele de croazieră Princes Cruises, Regent și Silver Șea. Acum s-a întors în România și gătește în bucătăria restaurantului Maxim din București. Este specializată în bucătărie internațională și instrumentul cu care se descurcă cel mai bine este cuțitul.
14. Marius Marincas
Varsta: 33 ani
Bucătarul cu cea mai mică experiență în domeniul culinar dintre cei prezenți la Top Chef a ajuns într-o bucătărie profesională din pură întâmplare. După ce Chef-ul angajat pentru un eveniment nu s-a prezentat la serviciu, managerul restaurantului – o bună prietenă de-a lui Marius – i-a cerut ajutorul în organizarea unei meșe pentru 40 de persoane.
După ce invitații au început să vină în bucătărie să îl felicite pentru ce a gătit, a ales să rămână în domeniul culinar mai mult de o seară. Specializat în bucătăria vegetală, Marius gătește foarte rar acasă, dar prepară bunătăți în fiecare săptămâna la Casă Margarit din București.
15. Mihai Neacsu
Varsta: 31 ani
Când toți copiii spuneau că vor să se facă doctori sau învățători, Mihai susținea că își dorește să fie "bucătar pe vapor". A intrat într-o bucătărie profesională pe post de ajutor și după un an și jumătate a fost numit bucătar șef.
A lucrat peste 9 ani în Marea Britanie și a avut ocazia să gătească pentru bucătarul reginei Elisabeta a ÎI-a, Malcolm Emery. O altă personalitate pentru care și-ar dori să gătească este Chef Gordon Ramsey.
Mihai face parte din Beretele Roșii Vrancea – o asociație sportivă de airsoft, sport pentru care și colecționează replici de arme.
16. Mihai Zamfira
Varsta: 35 ani
Visează la un restaurant cu nu mai mult de 8 meșe în care să nu existe meniuri; el vrea să gătească celor care îi trec pragul orice poftesc.
Mihai are 12 ani de experiență și este specializat pe bucătărie internațională. Și-a început carieră curățând cartofi într-un restaurant de mână a două, iar acum este Executive Chef la un restaurant de 4 stele. La Top Chef a venit pentru a se autoevalua și crede că atuurile lui sunt spontaneitatea și inventivitatea.
17. Mihãiţã Ioniţã
Varsta: 33 ani
Mihăiță a știut dintotdeauna că o să lucreze într-o bucătărie. În armată, când lipsea bucătarul, gătea pentru toată unitatea. După terminarea stagiului, în fiecare săptămâna a depus un CV la Hotel Marriott, până când a fost angajat că spălător de vase. A trecut prin fiecare departament și după doi ani a fost numit bucătar.
A condus restaurante de renume de 4 și 5 stele atât din România cât și din Marea Britanie. A fost felicitat de Jean Michel Jarre și angajat chiar de juratul Joseph Hadad la restaurantul Grandeur. În 2010 era cel mai tânăr bucătar șef din România într-un hotel de 5 stele. În prezent lucrează între 12 și 16 ore pe zi la Studio 80 – restaurantul pe care îl consideră "copilul lui".
18. Nico Lontras
Varsta: 38 ani
I-a plăcut de mic să stea în bucătărie, dar s-a făcut… optician. După o schimbare radicală, a devenit brutar și a simțit bucuria de a prepară mâncare. E exigent și crede că un bucătar profesionist trebuie să stăpânească toate instrumentele din bucătărie, fără scuze!
Cea mai mare realizare e să vadă clienții fericiți, după ce au mâncat preparatele gătite de el. Visează nu doar să aibă propriul restaurant, ci să ajungă și profesor la o școală, ca să îi pregătească pe următorii bucătari de top.
Se consideră un norocos pe plan personal, pentru că împărtășește pasiunea pentru gastronomie atât cu fetița sa, cât și cu soția. Fiind bucătar patiser, ea înțelege mai bine ca oricine ce înseamnă munca, oboseala, stresul și orele petrecute în bucătărie.
19. Alexandru Razvan
Varsta: 30 ani
A ajuns să lucreze într-o bucătărie fiind atras de emisiunea culinara a lui Petrișor. A plecat să lucreze în Spania, începând de jos (curățând scoici), iar în doi ani avea să ajungă bucătar-șef. A făcut un stagiu de pregătire la cel mai bun restaurant din lume, condus de Ferran Adria, unul dintre cei mai buni bucătari din lume.
Pentru a mânca la acest restaurant trebuie să îți faci programare cu doi ani înainte. Acolo a învățat artă bucătăriei moleculare. Este pasionat de agriculturã (are o grădină la 60 de km de București) și de mașinile de teren, de ATV squad.
20. Robert Cîrstea
Varsta: 24 ani
Angajat pentru prima oară la vârstă de 16 ani, a preluat atribuțiile bucătarului șef acum trei ani. Schimbarea a fost una de succes, reușind să dubleze vânzările restaurantului.
Gătitul i se pare o artă care îi satisface toate simțurile. Spune despre șine că este un om simplu, modest, care încă încearcă să strângă bani pentru o trusă profesională de cuțite. În bucătărie, cel mai mult îi place să folosească tigăile.
21. Robert Gheorghe
Varsta: 36 ani
S-a angajat ca bucatar la varsta de 20 de ani, dar pentru a deveni bucãtar sef a trebuit sã se întoarcã pe bãncile şcolii. Acum este elev în clasa a XI-a şi vrea sã urmeze în continuare şi Facultatea de Management.
Tatãl a fost cel care l-a ajutat în carierã, angajându-l într-o cafenea şi apoi într-o carmangerie.
A gatit in cele mai indepartate colturi ale lumii: Alaska, Miami, Bahamas, Riviera Mexicana, China, Thailanda.
22. Iosif Stefanescu
Varsta: 39 ani
A gătit pentru Madonna şi Cuba Gooding Jr. Tratează fiecare client că pe un VIP. Pentru el, un client necunoscut este la fel de important ca o vedetă.
În România a fost angajat la Sofitel și la Radisson unde a câștigat împreună cu echipa sa titlul mondial "Hotelul anului". Spune că cel mai important premiu pentru el este "strângerea de mână a clientului care pleacă mulțumit din restaurant".
23. Ionut Susala
Varsta: 33 ani
Bucătăria este o tradiție de familie, transmisă de 3 generații încoace: bunica, mama și frații săi având aceeași meserie. A practicat arte marțiale timp de șapte ani, făcând parte din Lotul României la Juniori. A renunțat fiind nevoit să se angajeze, pentru a-și ajuta familia.
Este specializat în bucătăria franțuzească. Instrumentul care îi este indispensabil în bucătărie este pixul, care nu trebuie să lipsească niciunui Chef care vrea să se perfecționeze. Din buzunar nu îi lipsesc pastilele antialergice deoarece este alergic la crustacee.
24. Nicolae Vasile
Varsta: 31 ani
Lucrează de 12 ani și a acumulat experiență în bucătăria românească, italiană, asiatică și franțuzească. În urma unei vizite la un restaurant cu specific chinezesc, Nicolae a realizat că acesta este drumul pe care îl va urma în viață. A câștigat locul 5 pe București și locul 4 pe țarã la concursul "Arena bucătarilor". Are diplomă de merit pentru organizarea unui eveniment "Chaine des Rotisseurs".