Fondul European pentru Europa de Sud-Est (“EFSE” sau “Fondul”) ofera un nou imprumut de 7 milioane de Euro catre Patria Credit IFN SA.(“Patria Credit”). Patria Credit va utiliza imprumutul pentru creditarea microintreprinderilor din zonele rurale ale Romaniei, mobilizand astfel capitalul pentru un segment al economiei romanesti foarte slab acoperit de serviciile bancilor locale. EFSE va furniza o parte din imprumut in moneda locala, ceea ce va permite societatii Patria Credit sa raspunda cererii in crestere pentru finantarea in lei pe termen mediu.
Patria Credit are sediul in capitala Romaniei, Bucuresti, fiind cea mai mare institutie financiara nebancara din Romania care se adreseaza sectorului de afaceri foarte mici, mici si mijlocii, atat din zonele urbane cat si din cele rurale.
“Suntem bucurosi sa semnam acordul de imprumut cu Patria Credit. Aceasta investitie este in concordanta cu strategia EFSE de a acorda sprijin institutiilor bine administrate care au un angajament de a ajuta microintreprinderile”, a declarat Dr. Klaus Glaubitt, Presedintele Consiliului de Administratie al EFSE. “Extinzand si aprofundand serviciile financiare din Romania catre o zona cu nevoi ridicate, investitia va permite accesul la creditarea a mai mult de 1.700 de microintreprinderi si intreprinderi mici din zonele rurale din Romania. Mai mult, acordarea imprumutului si in moneda locala va permite Patra Credit sa reduca riscul de schimb valutar pentru clientii sai.”
„Imprumutul primit de Patria Credit de la EFSE va permite companiei noastre sa-si continue planurile strategice de finantare a acelor clienti care au acces limitat la servicii financiare, din punct de vedere geografic si financiar. Apreciem rolul EFSE in incurajarea si sprijinirea microintreprinderilor si producatorilor agricoli pentru a-si dezvolta si atinge potentialul. Dezvoltarea noastra din ultimele 12 luni a demonstrat ca aceste segmente de piata sunt dinamice si apeleaza din ce in ce mai mult la imprumuturi pentru a-si acoperi nevoile de finantare.’’ a declarat Bogdan Merfea, Director General Patria Credit.
Actualul imprumut este al doilea imprumut acordat de EFSE catre Patria Credit, dupa primul credit acordat in 2006 in valoare de 2 milioane de euro. Pana in prezent, Fondul a furnizat 100 de milioane de euro sectorului financiar din Romania pentru creditarea intreprinderilor mici si foarte mici. Mai mult decat atat, pentru a ajuta la extinderea creditarii microintreprinderilor si intreprinderilor mici, EFSE a acordat aproximativ 0.5 milioane de euro sub forma de asistenta tehnica pentru institutiile romanesti partenere..
Despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE)
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) are drept scop sustinerea dezvoltării economice şi a prosperităţii în Europa de Sud-Est şi regiunea Caucazului. În acest scop, EFSE oferă instrumente de finanţare pe termen lung instituţiilor financiare locale, care să permită acordarea de împrumuturi de afaceri în primul rând pentru întreprinderile micro şi mici, precum şi împrumuturi pentru achizitie şi lucrari de îmbunătăţiri ale locuintei pentru persoane fizice . Activităţile de investiţii ale EFSE sunt susţinute de EFSE Development Facility, care asigura acordarea de asistenţa tehnica, consultanţă şi servicii de instruire pentru instituţiile partenere. EFSE a fost lansat la 15 decembrie 2005 prin asocierea a patru programe multi-sponsor administrate de KfW Entwicklungsbank (Banca Germana de Dezvoltare), ca parte a primei iniţiative de parteneriat public-privat pentru finanţarea dezvoltarii. Primele patru tari finantate de Fond au fost Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Kosovo, Muntenegru. In urmatorii cinci ani li s-au alaturat Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, FRI Macedonia, Georgia, Moldova, România, Belarus si Ucraina . Capitalul initial investit in Fond se ridica la aproximativ 66 de milioane de euro iarin prezent EFSE are investitii in 65 de institutii financiare locale cu, o valoare de 664.4 de milioane de euro (la 31 decembrie 2010). Capitalul este furnizat de către sponsori din sectorul public, instituţii financiare internaţionale, precum şi de catre investitori instituţionali privaţi. Printre sponsorii si investitorii EFSE se numara Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Comisia Europeană, guvernele Austriei, Elveţiei, Danemarcei şi Albaniei, KfW, IFC, FMO, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii , Entwicklungsbank Oesterreichische, Sal. Oppenheim şi Deutsche Bank. Fondul este administrat privat de catre Oppenheim Asset Management Services şi Finance in Motion, în calitate de manager si respectiv consilier al Fondului.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi: //www.efse.lu
Despre Patria Credit
Patria Credit (fosta CAPA Finance) este cea mai mare institutie financiara nebancara de microfinantare, si ofera credite companiilor mici si foarte mici. La sfarsitul anului 2010, compania deservea peste 10.000 clienti printr-o retea de 16 unitati in orase mari si 21 de unitati in zone rurale. Valoarea totala a activelor companiei este de 40 milioane de EUR (la 31 decembrie 2010). Actionarii principali ai companiei sunt Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF).
Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati www.patriacredit.ro.