Conceptul de securitate perimetrală datează încă din perioada Imperiului Roman și a avut mereu același scop: protejarea oamenilor și bunurilor. Este drept că abordarea actuală, bazată pe detecție și alertare, nu are nimic în comun cu metodele practicate în antichitate, dar rezultatul este același: împiedicarea intrușilor de a pătrunde într-un obiectiv. Iar interesul pentru astfel de sisteme este în creștere, pentru toate categoriile de utilizatori.
O demonstrează statisticile, căci piața globală a fost evaluată la 98.65 miliarde USD în 2016, estimându-se o creștere la 281.36 miliarde USD până în 2025. Nu este deloc o surpriză dacă ne uităm pe statisticile Eurostat, care arată că în anul 2016 s-au înregistrat nu mai puțin de 1.334.000 de furturi din locuințe la nivelul întregii Uniuni Europene. Dar, mai important de atât, este că acest tip de infracțiune prezintă o tendință descendentă, cu o scădere cu 10% din 2012 până în 2016 a numărului de cazuri raportate, pe fondul unei penetrări tot mai puternice a sistemelor de securitate video.
Desigur, locuințele sunt numai o mică parte din piață, căci în cazul companiilor, instituțiilor sau zonelor industriale, provocările sunt mult mai mari și mai variate. Pentru astfel de obiective, se folosesc de obicei sisteme personalizate, bazate pe echipamente și soluții atent selectate dintr-o varietate mare disponibilă pe piață.
Securizarea perimetrului este doar primul nivel de protecție, ceea ce face ca eficiența lui să fie cu atât mai importantă cu cât poate preveni breșele de securitate în fază incipientă. Se preferă, așadar, instalarea de sisteme de supraveghere video, dar provocarea de bază cu care se confruntă de multe ori integratorii de sistem este selectarea și amplasarea echipamentelor în teren, precum și integrarea lor. Cum fiecare obiectiv este diferit și are particularitățile sale, sistemele vor fi personalizate în funcție de necesități, avându-se totodată în vedere posibilitatea unor extinderi în viitor. Un proces care pare deosebit de complicat poate fi simplificat dacă sunt alese instrumentele corecte în proiectarea sistemului. AXIS Perimeter Defender este o soluție de analiză video scalabilă, concepută pentru securizarea perimetrelor, ce oferă toate funcțiile necesare proiectării, configurării și gestionării unui sistem de securitate video. Soluția este certificată de CPNI pentru utilizare în protejarea obiectivelor de interes public în UK.
Modulul de design este deosebit de eficient și intuitiv, căci îi permite utilizatorului să aleagă camerele dorite din lista de modele compatibile, pe care le poate amplasa pe harta locației așa cum sunt descrise de proiectantul de securitate, vizualizând totodată raza de acoperire a acestora, precum și zonele și modul în care trebuie instalate. Ulterior montării camerelor, ele pot fi integrate în sistem și configurate, folosind interfața de control intuitivă. Din aceeași interfață, se pot configura simultan mai multe camere, sau se pot asocia camere fixe pentru detecție cu camere PTZ pentru urmărirea subiectului. Soluția se integrează perfect cu toate funcțiile de gestionare a evenimentelor oferite de camerele Axis, astfel că utilizatorul are libertate deplină în alegerea modului de acțiune la detecția unor evenimente precum: intruziune sau comportament suspicios.
Pentru securizarea eficientă a unui obiectiv, utilizatorii trebuie să aibă în vedere și diversitatea soluțiilor de detecție și modalitățile de declanșare a alarmelor. Una dintre cele mai utilizate abordări este detecția mișcării, care, contrar părerii generale, nu presupune neapărat costuri suplimentare pe lângă sistemul de supraveghere video. AXIS Video Motion Detection 4 este o aplicație de analiză video oferită în mod gratuit pe echipamentele Axis. Cu ajutorul acesteia se pot detecta în mod inteligent obiectele aflate în mișcare, declanșând alarme și înregistrând evenimentele asociate acestora, în același timp transmițând notificări video personalului de securitate, care poate stabili cu acuratețe dacă este vorba despre o breșă de securitate sau nu. Datorită faptului că rulează direct la nivelul echipamentelor cu suport AXIS Camera Application, soluția nu presupune niciun fel de costuri suplimentare pentru utilizator, reprezentând practic o valoare adăugată sistemului de supraveghere video.
Desigur, există și alte metode prin care utilizatorii pot îmbunătăți eficiența sistemelor de securitate video. Acestea pot fi extinse, de exemplu, prin adăugarea de camere cu termoviziune, precum seria AXIS Q19-E, care pe baza diferențelor de temperatură din cadru pot detecta prezența oamenilor sau a obiectelor, indiferent de condițiile de iluminare.
Pentru soluțiile în care se dorește folosirea camerelor cu termoviziune în mediul rezidențial sau întreprinderi de mici dimensiuni, Axis pune la dispoziție o soluție accesibilă cu AXIS P1280-E/P1290-E. Echipamentele beneficiază de analiza video la mișcare și de AXIS Guard Suite, ce include un modul avansat de detecție a mișcării, detecția comportamentul suspicios, precum și un modul de configurare a unei linii virtuale în vedere delimitării și protejării perimetrului.
Securizarea perimetrelor este, așadar, un proces complex, care necesită cunoștințe și experiență în domeniu. Procesul poate fi însă mult simplificat prin alegerea unor instrumente moderne, dezvoltate în mod inteligent pentru un maximum de eficiență, iar sistemelor de securitate video li se poate adăuga valoare, fără cheltuieli suplimentare sau cu investiții minime.