– Nu diminuati importanta noii Directive privind eficienta energetica ! – spun reprezentantii sectorului privat
Comisia Europeana este indemnata de catre Reteaua Europeana a Consiliilor pentru Cladiri Verzi sa nu renunte la propunerile ce vizeaza eficienta energetica in cladiri din noua Directiva. Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de dioxid de carbon din Europa. Reteaua Europeana a Consiliilor pentru Cladiri Verzi, ce reuneste reprezentati ai industriei constructiilor verzi din peste 30 de tari din Europa, a afirmat ca standardele ridicate privitoare la eficienta energetica vor avea un impact pozitiv asupra sectorului privat, contribuind la crearea a noi locuri de munca pe langa reducerea emisiilor de CO2.
Planul European pentru Eficienta Energetica al Comisiei Europene a fost publicat anul acesta, in martie si cere autoritatilor publice sa creasca anual eficienta energetica a cel putin 3% din cladirile publice pe care le au in administrare, si citam; “ fiecare reabilitare ar trebui realizata la nivelul primelor 10% cele mai eficiente cladiri din fondul construit existent”.
Ultima varianta in lucru a Directivei privind eficienta energetica[1], care urmeaza sa transforme parte din recomandarile din Plan in prevederi legislative, a mai coborat din pacate stacheta cerand ca renovarile sa fie realizate respectand doar nivelul cerintelor minime de performanta energetica.
Steven Borncamp, Presedintele Consilului Roman pentru Cladiri Verzi este de parere ca "autoritatile publice au facut pasii de inceput pentru o economie mai verde, insa are nevoie de sprijinul Comisiei Europene pentru a ridica standardele mai sus. Istoria a demonstrat in nenumarate randuri ca standardele energetice bine planificate si ambitioase contribuie la crestere economica daca sunt implementate in mod egal de toti jucatorii".
Paul King, presedintele Retelei Europene a Consiliilor Verzi ce face parte din Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi a afirmat despre acest subiect:
“Suntem foarte ingrijorati deoarece Comisia Europeana pare sa coboare standardele renuntand la obiectivul de a renova cladirile publice la cele mai inalte standarde posibile.”
“Emisiile de CO2 provenite din cladiri insumeaza 36% din totalul de emisii de CO2 din Europa, iar cladirile publice reprezinta un procent important din fondul construit european. Autoritatile sunt cele care trebuie sa dea un exemplu. Comisia Europeana trebuie sa profite de aceasta ocazie si sa stabilieasca tinte ambitioase in ceea ce priveste reabilitarea constructiilor, reabilitare ce nu va reduce doar emisiile de CO2 dar va imbunatati si economia locala a fiecarei zone in parte aducand facturi pentru energie mai mici si noi locuri de munca in industria constructiilor verzi ”
Anca Bieru, Director of Membership & Public Affairs in cadrul Consilului Roman pentru Cladri Verzi sustine ca "tara noastra sufera din cauza costurilor mari provenite din cladiri ineficiente. Existenta unor standard mai ridicate vor conduce la reducerea costurilor cu energia si vor contribui la o piata mult mai competitiva".