Întoarcerea din vacanță în zonele urbane, în care gradul de poluare este crescut, poate reactiva sensibilități ale organismului, iar ochii pot da primele semne de afectare, explică Prof. Dr. Adriana Stănilă.
Tot mai multe cercetări din ultimii ani arată o legătură între aerul poluat și apariția glaucomului și a cataractei, iar în 2021 cercetătorii britanici, care au urmărit schimbările produse în retină, au concluzionat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%. Mai mult, pe măsură ce creștea expunerea la particule mai mari, cum ar fi dioxidul de azot, riscul de orbire a crescut până la 12%.
”Poluarea acționează asupra vederii prin particulele poluante din sânge care se concentrează în regiunea centrală a vederii ca factor de risc al degenerescenței maculare, principal cauză a pierderii vederii. Mai frecvent însă, se manifestă ”ochiul urban” sau sindromul de ochi uscat evaporativ secundar desfășurării activității în fața ecranelor, expunerii la praf, fum și alte noxe, expunerii la radiații ultraviolete”, explică Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul Ofta Total.
Specialistul recomandă ca, în cazul în care expunerea este inevitabilă, să fie luate măsuri de protecție în special la persoanele cu risc crescut de alergie, afecțiuni rino-sinusale sau atopice.
”Se recomandă și administrarea sistemică de suplimente nutritive antioxidante și administrarea locală, rațională, pe suprafața oculară de coliruri lubrifiante, antiseptice, antialergice, cu protecție la UV. Ce nu trebuie să uităm însă, este că sănătatea oculară poate fi influențată și de dietă. Consumul adecvat de lichide, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, luteină, zeaxantină și mezozeaxantină și evitarea consumului exagerat de alcool, cafea și energizante poate influența pozitiv sănătatea oculară”, a adăugat Prof. Dr. Adriana Stănilă.