Educatie pentru eroii de maine este un proiect dezvoltat de Asociatia Societatea de Salvare Bucuresti, in parteneriat cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si sprijinit de catre Apa Nova Bucuresti, filiala a Grupului Veolia, si de catre Orange Romania. Scopul proiectului a fost sa formeze mentalitati inca din primii ani de viata, sa fixeze idei si cunostinte copiilor, prin motivarea acestora de a transmite informatia catre adultii din viata lor si de a studia atitudinea, efectul si feedback-ul parintilor, atunci cand sunt instruiti in semnificatia voluntariatului si in tehnici de prim ajutor, de catre insisi copiii lor.
In acest sens, voluntari, dar si personal medical al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, au pregatit 436 de elevi din clasele I, IV, V si VI din Bucuresti in suport vital de baza ( evaluare victima, apel 112, tehnici de resuscitare, PLS-pozitia laterala de siguranta) si le-au explicat, alaturi de actorul George Ivascu, ce inseamna voluntariatul, care este importanta sa in dezvoltarea personala si profesionala a fiecaruia. La finalul cursului, elevii au primit cate un manechin CPR (cardiopulmonary resuscitation) si o tema: instruirea unui numar cat mai mare de adulti din viata lor, motivati fiind de premiul pus in joc de catre organizatori: o excursie la Disneyland.
Pentru a verifica informatiile acumulate si acuratetea cursului predat de catre copii, adultii instruiti trebuie sa completeze un formular de evaluare pe site-ul www.eroiidemaine.ro. In baza acestuia, elevul va fi evaluat si va intra in concurs. Daca adultul promoveaza testul cu minim nota 7, trainerul sau va primi un punct.
„Acest proiect mi-a placut foarte mult in special pentru ca am invatat cum sa dau o a doua sansa la viata unei persoane. Chiar as vrea sa fiu eroul cuiva”, afirma Nedelcu Florentina, clasa a V-A, Scoala 188.
Tinand cont de feedback-ul pozitiv si de entuziasmul copiilor, organizatorii isi doresc sa continue acest proiect si in alte scoli. Pe langa formarea in prim ajutor a elevilor din clasele primare, elementul inedit al proiectului este insusi efectul de multiplicare a cunostintelor transferate prin concursul organizat. Cei 436 de elevi instruiti se pot transforma cu usurinta in 4360 de oameni care poseda cunostinte de baza in acordarea primului ajutor, daca ne gandim la un raport elev-adult format de doar 1:10.