Rezultatele simularilor probei de competente digitale organizate atat de ECDL ROMANIA cat si de Ministerul Educatiei au dovedit ca premiera din acest an la examenul de bacalaureat trebuie sa fie sustinuta de formarea unuei culturi informatice in licee. In acest sens, toti liceenii incepand cu acest an scolar pot sa faca un pas inainte si sa isi obtina certificarea ECDL ca performanta la examenul de Bacalaureat.
Ministerul Educaţiei, Cercetării si Inovării urmăreste, prin programele sale, folosirea la scară largă a tehnologiei informaţiei in procesul de educaţie, derulând continuu programe de dotare cu tehnica de calcul a unitatilor de invatamant si urmărind inclusiv introducerea instruirii asistate de computer. ECDL ROMANIA sustine initiativa ministerului prin care incepand cu acest an scolar elevii de liceu vor sustine proba de competente digitale in cadrul examenelor de bacalaureat si sprijina imbunatatirea metodologiei de evaluare astfel incat, in timp, tinerii sa se poata incadra in standardul european .
Invatarea noilor tehnologii este prioritara intr-o societate in continua schimbare, iar dobandirea competentelor IT de catre tineri este o conditie obligatorie pentru a fi capabili sa faca fata cerintelor tot mai ridicate in competitia de pe piata muncii. Totusi, dovedirea competentelor si increderea in propriile abilitati nu pot fi asigurate decat prin obtinerea unei certificari la standarde internationale si de aceea echivalarea certificarii ECDL cu proba de evaluare a competentelor digitale reprezinta un beneficiu pentru toti elevii.
Programa pentru evaluarea competentelor digitale le permite elevilor sa sustina examenele in vederea obtinerii certificatului ECDL incepand cu clasa a IX-a, avand posibilitatea sa finalizeze chiar la sfarsitul clasei a X-a odata cu materia parcursa in cadrul orelor de TIC din programa scolara. Avand deja Permisul European de conducere a computerului, elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale cu Certificatul ECDL.
Cunostintele de operare a computerului se regasesc ca cerinta obligatorie pentru majoritatea domeniilor de activitate si astfel instruirea tinerilor la standarde internationale in domeniul IT devine punct central de interes pentru sectorul educational. De aceea, evaluarea competentelor IT ale elevilor conform unui standard european si international real se impune ca necesitate a sistemului de invatamant romanesc de azi.
{mosloadposition user10}