- Aplicația mobilă permite accesarea platformei educaționale citeste.ro, cea mai extinsă bibliotecă digitală din România, cu peste 180.000 de utilizatori.
- citeste.ro oferă elevilor și profesorilor posibilitatea de a accesa mii de cărți, auxiliare școlare, dicționare și alte resurse educaționale, de oriunde s-ar afla.
La aniversarea a 34 de ani de existență pe piața de carte din România, Grupul Litera anunță lansarea aplicației mobile citeste.ro care facilitează accesul la platforma cu același nume. Aplicația citeste.ro este compatibilă cu sistemele de operare iOs și Android și reflectă angajamentul Litera de a face cărțile accesibile pentru elevi și profesori, oferindu-le, totodată, o experiență modernă de lectură.
Ebookurile și audiobookurile din biblioteca online citeste.ro acoperă toate domeniile de interes pentru mediul educațional: lecturi din programa școlară, beletristică, cărți ilustrate, literatură clasică și contemporană, auxiliare si manuale școlare avizate, albume, atlase, enciclopedii National Geographic, cele mai noi bestselleruri internaționale, cărți premiate Nobel, Man Booker, Goncourt, thrillere, cărți de dezvoltare personală ș.a.
Cărtile disponibile în aplicatia și platforma citeste.ro sunt potrivite atât pentru cititul recreativ cât și pentru pregătirea școlară, fiind un instrument util pentru profesorii și părinții care doresc să motiveze și să inspire copiii să citească mai mult sau să se pregătească temeinic pentru examene.
Fiind o aplicație dedicată exclusiv mediului școlar, elevii și profesorii vor putea accesa nelimitat și integral citeste.ro în baza unor acorduri de colaborare încheiate între platformă și instituțiile școlare.
De ce citește.ro?
În fața provocărilor generate de pandemia globală, Grupul Litera a căutat soluții inovatoare pentru a asigura accesul la cultură și lectură pentru elevi, în condițiile în care librăriile și bibliotecile au fost închise, iar prețul hârtiei a crescut cu 85%, generând o creștere de aproximativ 10% a prețurilor cărților tipărite.
În acest context, Litera a identificat oportunități semnificative în mediul online, dezvoltând și consolidând platforma citeste.ro. În prezent, 80% din catalogul activ de titluri pentru copii al Editurii Litera este disponibil pentru lectura pe citeste.ro.
„Copiii înțeleg lumea prin continua ei traducere în narațiune. Generațiile actuale de părinți au la dispoziție multe instrumente de împrietenire cu lectura, de la cărți ilustrate la audiobookuri, în drumul lor spre cartea scrisă. Noi credem că lectura ne îmbunătățește viața, capacitatea de înțelegere, de proiecție, de exprimare, de adaptabilitate și este lozul câștigător inclusiv în ceea ce privește apetitul copiilor pentru cartea scrisă. Online-ul și offline-ul sunt complementare. Mediul privat trebuie să se implice mai mult în a menține cultura accesibilă, deoarece educația tinerelor generații este o responsabilitate comună”, afirmă Dan Vidrașcu, Co-CEO al Grupului Litera.
“Lansarea aplicației citește.ro nu este întâmplătoare, ci coincide cu aniversarea a 34 de ani de activitate a Editurii Litera. Acesta este cadoul nostru pentru noile generații. Nu ne oprim aici, pregătim un proiect amplu care adresează într-o manieră integrată necesitățile sistemului educațional românesc și pe care îl vom lansa anul acesta”, spune Marin Vidrașcu, Co-CEO al Grupului Litera.
9 ore petrecute zilnic în fața ecranului, de către generațiile tinere
Tehnologia a devenit o prezență semnificativă în viața noastră, influențând în mod direct și pozitiv relația dintre generațiile tinere și lectură. Prin intermediul digitalizării culturii, distanța dintre acestea a fost redusă la un simplu click. Conform statisticilor publicate în 2023, la nivel global oamenii petrec în medie 6 ore și 58 de minute în fața ecranului, iar generațiile tinere ajung chiar la 9 ore pe zi. Această tendință ascendentă de petrecere a timpului în mediul digital se observă de la un an la altul, cu o creștere medie anuală de 50 de minute, începând din 2013 și până în prezent.
Elevii petrec în medie 35 de minute citind online
Grupul Litera, prin intermediul platformei citeste.ro, își dorește să ofere acces la educație și cultură, având ca obiectiv principal alocarea unei părți din timpul petrecut de elevi în fața ecranului pentru lectură. Într-un interval relativ scurt, citeste.ro a devenit cea mai extinsă biblioteca digitală din România, cu peste 180.000 de utilizatori, în principal elevi și profesori, înscriși de la momentul lansării. Timpul mediu zilnic petrecut de utilizatori pe citeste.ro este de 35 de minute. Grupul Litera își propune să crească acest interval de timp prin intermediul diversității si funcționalității materialelor disponibile pe platformă.
Topul celor mai accesate ebookuri și audiobookuri
citeste.ro a adus deja mai aproape de copii o serie de cărți clasice dedicate lor. Cele mai citite ebookuri sunt Micii eroi. Galileo de Javier Alonso López și Wuji House; Fram, Ursul Polar de Cezar Petrescu; Mara de Ioan Slavici; O călătorie spre centrul pământului de Jules Verne, iar cele mai ascultate audiobookuri fiind Cei trei mușchetari de Alexandre Dumas; Basme de Mihai Eminescu; Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry; Istoria lumii pentru copii. Cucerirea spatiului narată de Rodica Culcer.