Stelian Tănase pune pe masă informaţiile necesare, dar nu le intepretează. Politologul redevine istoric. Această modestie este un lux pe care nu și-l pot permite decât cei care azi se află înăuntrul datelor istorice… Ioan Buduca
Istoria căderii regimurilor comuniste este o cronică a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale și de Est de sub dominaţia sovietică. Mai mult decât atât, este o frescă a unei epoci întregi aflate sub semnul Războiului Rece, al Cortinei de Fier și al Zidului de la Berlin. Dar este tot atât de bine și un manual de instrucţiuni pentru înţelegerea prezentului: Cum evadăm din gulag? Cum scăpăm de serviciile secrete care controlează vieţile oamenilor? Cum sunt înlăturaţi dictatorii obsedaţi de propria lor putere? Pe scurt, cum se poate ieși dintr-un regim totalitar?
Această carte apare în vreme de război. Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, probând că demonii comunismului nu au dispărut. Moscova a început o nouă campanie împotriva democraţiei și libertăţii. Experienţa de coșmar prin care trec astăzi milioane de victime ale armatei ruse le-a readus la suprafaţă pe cele similare din memoria colectivă a românilor, polonezilor, cehilor de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. A spus-o președintele SUA, George Bush, la București: „Voi știţi ce înseamnă răul!”.
Istoria căderii regimurilor comuniste arată de ce, cum și datorită căror oameni se prăbușește un regim totalitar. Este cronica evoluţiilor politice și sociale care au dus la anul miracolului – 1989. Așa cum reiese din cartea de față, răul are un sfârșit. Dacă știm acest lucru, nu ne va mai fi frică și răul se va termina. Această carte nu poate lipsi din nicio bibliotecă – firește, pentru cine vrea să afle adevărul despre lumea în care trăiește.
Lavinia Betea menționează în cuvântul înainte: În mulțimea scrierilor despre comunism și a numeroșilor autori care abordează teme majore ale contemporaneității, Stelian Tănase este o prezență de o prodigiozitate și acribie aparte. Eu nu cunosc pe un altul care, în ultimii 30 de ani, să fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhivă și intervievarea de martori implicați. Expert al gnozei comuniste și contestatar al acesteia din înseși anii omnipotenței sale în estul „cortinei de fier”, s-a proiectat frenetic, după căderea regimului, în excepționalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea… Să citim, așadar, cu luare aminte această carte capitală și pentru înțelegerea „enigmelor” lui decembrie 1989 din România. Dând, totodată, crezare concluziei sale:„ Stafia comunismului, despre care vorbea Marx în secolul trecut că ar bântui Europa, s-a dus și nu va reveni niciodată”.
Cartea este structurată în următoarele capitole:
Cuvânt Înainte, de Lavinia Betea
Capitolul I: Ruleta rusească
Capitolul II: Criza poloneză
Capitolul III: Balcanii
Capitolul IV: Factorul Gorbaciov
Capitolul V: 1989, anul miracolului
Capitolul VI: Despărțirea de trecut
Capitolul VII: Peisaj după bătălie
Capitolul VIII: Ultimul puci
Index: Personalități care au marcat evenimentele istorice din carte
STELIAN TĂNASE s-a născut la 17 februarie 1952, la București. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii din București, unde a obţinut, în 1996, titlul de doctor în sociologie. Din 1995, este profesor la Facultatea de Știinţe Politice a Universităţii din București. Redactor-șef, în 1990, al revistei 22; fondator și redactor-șef al publicaţiei de știinţe politice Sfera politicii. În perioada 2014–2015, a fost președinte-director general al TVR.
Scrieri
Studii și eseuri: Șocuri și crize (1993); Ora oficială de iarnă. Jurnal 1986–1990 (1996); Sfidarea memoriei. Dialoguri cu Al. Paleologu (1996); Revoluţia ca eșec (1996); Anatomia mistificării. Procesul Noica–Pillat (1997); Elite și societate. Guvernarea Gheorghiu – Dej (1948–1965) (1998); LA vs NY. Jurnal american (1998); Acasă se vorbește în șoaptă. Dosar & jurnal din anii târzii ai dictaturii (2002); Zei și semizei la început de secol (2004); Avangarda românească în Arhivele Siguranţei (2008); Panait Istrati. Dosar de Siguranţă (2008); Cioran și Securitatea (2010); Dinastia (împreună cu Elena Vijulie) (2017); Conversaţii cu Regele Mihai (2018).
Nonficțiune: Repertoarul amorului. 69 de povești de dragoste din istoria lumii (2019).
Beletristică: Luxul melancoliei (1982); Corpuri de iluminat (1990); Playback (1995); Maestro (2008); Dracul și mumia (2010); Moartea unui dansator de tango (2011); Nocturnă cu vampir. Opus 1 (2017); Marele incendiator. Cronica unui fapt divers (2019).
Date tehnice:
Format 13 x 20 cm,
Nr pagini: 720 de pagini cu semn de carte
Preț: 79,90 lei
Cod ISBN 978 606 098 0162
Cartea va fi disponibilă din 25 mai, pe publisol.ro, în librării și în magazine online.