Mâine, 26 iunie, de la ora 18, Librăria Bastilia din București (P-ța Romană nr. 5) găzduieşte o discuţie cu ocazia lansării volumului Cronici din San Francisco, de Armistead Maupin.
A existat o revoluție sexuală în România? Dar ce înseamnă o revoluție sexuală?
Editura Philobia te provoacă la o discuție pe tema identității! Un dialog live, lipsit de inerții și antrenat de invitați inteligenți și instruiți pe o temă care ne privește în unanimitate: buna conviețuire într-o comunitate unde identitățile sunt variate.
Vor participa: Florin Buhuceanu, Raluca Bibiri, Bogdan Ghiu, Liliana Popescu, Luca Niculescu, Andreea Bibiri, Bianca Biagini.
În cadrul acestui eveniment, cei prezenți vor asista și la un fragment din performance-ul După Traian și Decebal: din filele istoriei gay în România, un spectacol de Mihaela Michailov și Paul Duncă.
Prezentarea cărţii: În anii ’70, Mary Ann Singleton, provinciala naivă din Ohio, ajunge la San Francisco, unde trebuie să renunţe rapid la provincialism şi la reflexele educaţiei puritane. Închiriază o cameră în Barbary Lane la numărul 28, într-un complex deţinut de o proprietară excentrică – de fapt un transsexual – pasionată de marijuana. Mary Ann se împrieteneşte cu toţi ceilalţi locatari: Mona – hipiota bisexuală, Brian – un heterosexual fustangiu, Norman – sinistrul locuitor al mansardei complexului, şi cu Michael, un homosexual arătos cunoscut prietenilor drept Mouse (de la Mickey Mouse). Apar pe parcurs şi alţi prieteni care o însoţesc pe Mary Ann în aventurile sale din San Francisco: un businessman arogant, pretenţios şi misogin, un sexagenar alcoolic, un fotomodel alb care îşi schimbă culoarea pielii în negru pentru pentru a avea mai mult succes etc.
Autorul ştie să aducă în scenă lovituri de teatru, să provoace neînţelegeri, revelaţii senzaţionale şi suspans. Cititorul este plimbat dintr-o lume în alta cu aparentă frivolitate, dar în spatele acestei lejerităţi se ascunde efervescenţa Americii, cu bunele şi relele ei. Armistead Maupin este gay, iar personajele homosexuale din Cronici sunt aidoma celor hetero, poate ca o consecinţă a atmosferei de perfectă toleranţă din San Francisco, una care nu-i singularizează prin adversitate.
Prezentarea autorului: Figură proeminentă a mişcării gay în America, Armistead Maupin s-a născut la Washington, la data de 13 mai 1944. În 1971, el se mută în San Francisco şi cinci ani mai târziu devine celebru pentru foiletonul pe care îl scrie pentru cotidianul The San Francisco Chronicle. Scurtele povestiri în foileton vor fi mai târziu publicate în şase volume tipărite, sub titlul Cronicile din San Francisco. Cărţile se bucură de un succes imediat şi ajung să fie vândute în şase milioane de exemplare în întreaga lume. Din 1993, cărţile sunt transpuse şi într-o miniserie de televiziune, cu titlul Tales of the City. Astfel, de mai bine de trei decenii, Cronicile lui Armistead Maupin au propriul lor drum prin cultura populară a Americii: din paginile unui ziar celebru, trecând la stadiul de roman clasic, după care au devenit un fenomen de televiziune care a fermecat întreaga lume.
Parteneri: BASTILIA Librarium, TVR CULTURAL, ele.ro.
Editura Philobia, societate cu capital francez, vine cu un nou model editorial: cărți publicate în majoritate de jurnaliști. Titlurile noastre, ale căror autori sunt celebri atât în Franța, cât și în lumea anglo-saxonă, abordează domenii variate, printr-un stil informativ, cât mai obiectiv, dar plin de savoare. Astfel, au prins contur colecţiile editurii Philobia: Anchete, Experiment, Portrete, Ecologia interioară, Romane.