Apărută în cadrul colecţiei Quinta Essentia, lucrarea Despre numere îi aparţine lui Claude de Saint-Martin, cel căruia i se spunea şi Filosoful necunoscut. Studiul de faţă îşi propune în primul rând să prezinte liniile generale ale viziunii elaborate de Saint-Martin ca pe nişte principii fundamentale ale matematicii; în al doilea rând, realizează o sinteză a afirmaţiilor ce se află răspândite în lucrările sale, care apoi sunt prezentate ca o filosofie a numerelor; şi în ultimul rând întocmeşte o diagramă conţinând proprietăţile mistice atribuite celor zece numere.
Filosofia lui Saint-Martin a fost fondată pe afirmaţiile milenare ale vechii Religii-Înţelepciune. „Cum poate subzista o ordine a lucrurilor dacă nu ar exista o Esenţă de Viaţă răspândită pretutindeni?” se întreba el. Trebuie să existe o Esenţă vie în spatele universului manifestat, o Substanţă de Viaţă care este temelia existenţei, O Prezenţă Unică pe care fiecare om o percepe ca fiind el însuşi.
Numerele nu reprezintă decât traducerea prescurtată sau limbajul concis al adevărurilor şi legilor al căror text şi idei sunt în Dumnezeu, în om şi în natură. Claude de Saint-Martin le defineşte ca fiind portretul intelectual şi oral al operaţiunilor naturale ale fiinţelor ba chiar, dacă se doreşte, limita şi capătul proprietăţilor fiinţelor, precum şi acea măsură pe care acestea n-ar putea-o depăşi fără a se rătăci şi a se pierde, fapt ce a făcut pe unii să spună că numerele reprezintă înţelepciunea fiinţelor şi ceea ce le împiedică să nu devină smintite.