Didactica Publishing House (DPH) aduce în România o serie de titluri dedicate prevenirii bullyingului, mai exact 23 titluri însumând 69.000 de cărți ce vor ajunge la copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Publicarea acestor titluri va fi însoțită de acțiuni constante în grădinițe și școli, ateliere de lectură și workshopuri, cu obiectivul de a demara proiecte de prevenire a bullyingului în unitățile de învățământ respective. Proiectul este cofinanțat prin programul “Circulația operelor literare europene” din cadrul Europa Creativă.
Editura DPH continuă demersul de a promova circulația europeană a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la acestea și demarează un proiect ce include publicarea a 23 titluri ce abordează Puterea literaturii europene pentru copii în prevenirea bullyingului. Acestea au fost publicate inițial în Franța, Germania, Spania, Belgia, Polonia, Italia, respectiv Ucraina și vor fi traduse și adaptate publicului din România. Având în vedere numărul ridicat de copii din Ucraina ce frecventează sistemul de învățământ în România pe fondul conflictului de la graniță, în proiect a fost inclusă și publicarea a trei titluri cu povești în limba ucraineană, însumând alte 3.000 de volume.
Obiectivul proiectului
Principalul obiectiv al proiectului este de a promova circulația transnațională a operelor literare de înaltă calitate din țările Uniunii Europene și, respectiv, accesul copiilor români la literatura europeană în segmentul valorilor umane esențiale și bullying, cu scopul de a preveni bullying-ul între copii și preadolescenți și de a reduce efectele acestuia.
Conținutul cărților selectate tratează teme majore precum respectul și responsabilitatea, influența și importanța valorilor asupra dezvoltării copiilor și preadolescenților, creșterea încrederii în propriile puteri, bunătatea și toleranța, povești despre situații de bullying și diverse soluții, astfel încât beneficiarii acestui proiect să poată aborda constructiv situațiile dificile întâlnite în viața de zi cu zi.
Statistici recente ale Salvați Copiii arată că, anual, sute de mii de copii sunt afectați de acest fenomen îngrijorător. 49% sunt victime directe ale bullyingului, peste 80% sunt martori, iar aproape 30% recunosc că au avut un comportament agresiv. Prin acest proiect ne dorim să aducem în prim plan povești care să-i ajute pe copii să devină conștienți de consecințele comportamentului lor și a celor din jurul lor încă din primii ani de viață, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.
Rezultatele proiectului
Proiectul se va desfășura pe parcursul a doi ani și jumătate, iar primele primele titluri din colecție vor fi publicate în lunile mai-iunie 2024. În total vor fi publicate 23 de titluri în limba română, însumând 69.000 de cărți, și 3 titluri în limba ucraineană, care însumează alte 3.000 de cărți. Toate vor fi publicate pe hârtie reciclabilă la o tipografie certificată, o continuare a angajamentului editurii de a-și aduce contribuția în protecția mediului.
De asemenea, proiectul va presupune și organizarea de evenimente conexe, cu participanți atât copii, cât și părinți, cadre didactice, specialiști în educație și psihoterapeuți.
Bullyingul este o problemă din ce în ce mai acută în școli și nu numai. O modalitate de a ajunge la copii cu un mesaj clar și puternic este prin intermediul cărților, o metodă ludică de a-i face să înțeleagă și să simtă puterea empatiei, a respectului, a toleranței, a bunătății. Titlurile selectate sunt scrise de autori cu experiență, iar echipa de traducători care ne este alături în acest proiect suntem încrezători că va reuși să contribuie cu succes la a aduce mai aproape de copiii din România aceste subiecte importante, a mai precizat Florentina Ion.
Despre proiectul Puterea literaturii europene pentru copii în prevenirea bullyingului
Numărul proiectului: 101128394 – AntiBullying
Numele proiectului: Puterea literaturii europene pentru copii în prevenirea bullyingului
Apel de finanțare: CREA-CULT-2023-LIT
Autoritatea emitentă: Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură
Durata proiectului: 30 de luni