O productie Business Adviser
"Neologic. Sofisticat. Inteligent". Acestea sunt cuvintele care pot caracteriza, inca de la prima lectura, versurile acestui volum al autoarei Simona Trifu. Suntem in fata unui volum de versuri care cuprinde aproape 60 de poezii, dar pe care il putem intelege ca pe un unic si extins poem, alcatuit din intersectia unor teme, motive, ritmuri si rime diverse, sub forma unei confesiuni – sau a unei interogatii-despre sine. Simona Trifu nu s-a gandit niciodata constient ca aceste versuri ar putea vedea lumina tiparului. Si-a imaginat intotdeauna ca ele reprezinta partea cea mai intima a sufletului ei, ceva ce ii apatine atat de autentic, incat ar fi o adevarata tradare sau chiar un sacrilegiu sa fie citite. „Au fost pentru mine cel mai trainic refugiu atunci cand m-am simtit neinteleasa, singura, devalorizata. Mi se parea ca a scrie poezii este ceva ce ma defineste aprioric si pentru care nu trebuie sa demonstrez ca sunt buna. Nu mi-am dorit sa fie citite, pentru ca nu acceptam ideea ca asupra lor s-ar putea emite judecati de valoare” declara autoarea.
Intr-un plan comportamental sau comportamentalist, ceea ce a facut-o sa se decida a fost o intamplare obisnuita intr-un moment neobisnuit – in care „cochetam cu propunerea sotului meu, aceea de a-mi publica si eu o carte de poezii. Era noapte tarziu si ma plimbam cu masina. Aproape ca totul era perfect, in sensul ca ma convinsesem ca „nu se merita”, cand, coplesita de mutitudinea gandurilor ruminative, dupa aproape douazeci de ani de condus „exemplar”, eu – o adevarata admiratoare a ordinii, a legii, a exactitatii si perfectiunii – am intrat in intersetie fara sa acord prioritate.” marturiseste Simona Trifu.
Autoarea a inceput sa scrie cu mult inainte de a-si dori sa devin psihiatra. Istoria personala, si profesionala totodata, a fost marcata cumva de doua „etape”. A crescut apreciind teatrul, poezia, filmele in care intotdeauna cauta mesajele de dincolo, era sedusa de magic, intuitiv, tenebros, ascuns, de comunicarea de la inconstient la inconstient, de simboluri si semnificatii aparte.
Temele poeziilor sunt teme frecvente in dialogul cu sine al omului care-si pune problema rostului existentei: timpul, trecutul, copilaria, maturitatea, iubirea, viata ca scena. Vocea de poet a Simonei Trifu le rafineaza prin subteme privind iluzia existentei, pacatul ancestral, miracolul maternitatii, dilema existentei, culpa de a fi om …
Volumul de poezii “E.S.P.” aduce inteligent concluzii transante, rezultate din experiente si senzatii proprii, asupra destinului de „retur“,asupra originilor, asupra devenirii sau identitatii de sine, pe care va lasam sa le descoperiti singuri!
Cititi pe Business Adviser interviul acordat in exclusivitate de catre Simona Trifu!
{mosloadposition user10}