„Masă și clasă” este primul proiect de CSR din România ce sprijină școlile să îmbunătățească calitatea mesei calde și sănătoase pentru copii
- Prin intermediul programului „Masă și clasă”, 50 de directori de școli publice vor învăța să-și dezvolte competențe de management și leadership și vor primi informații și ghidaj care să-i ajute să atragă finanțări pentru optimizarea soluțiilor de servit o masă caldă în școli;
- În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății,publicat în anul 2022;
- 50 de bucătari din unitățile de învățământ preuniversitar vor putea participa la workshop-uri pentru a îmbunătăți calitatea mesei calde oferite elevilor.
Edenred, în parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație (AVE) și Asociația Școlilor Particulare (ASP), lansează „Masă și clasă”, un program pe termen lung, prin care susține 50 de școli publice, de la nivel național, pentru a-și dezvolta capacitatea managerială și pentru a reuși să atragă oportunități de finanțare. În cadrul programului, ASP România va dezvolta, în colaborare cu bucătari profesioniști, medici nutriționiști și specialiști în sănătate, un Ghid de rețete sănătoase pentru școli, care va fi prezentat, într-o primă fază, în cadrul unor workshop-uri, bucătarilor din 50 de școli și grădinițe. Ulterior, ghidul va deveni accesibil întregii rețele de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare, fiind disponibil gratuit în variantă online.
Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie EduFOOD, direcția strategică pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este cel mai mare proiect european public-privat lansat și coordonat de Edenred în 2009, activ în 11 țări UE, inclusiv în România.
În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în anul 2022. În acest context, programul „Masă și clasă” își propune să acționeze pe cele două componente principale care contribuie cu impact la creșterea nivelului nutriției elevilor în școală: educație și îmbunătățirea calității meselor oferite copiilor în școli.
„Elevii de azi, cu acces la nutriție adecvată, sunt angajații de mâine, cu obiceiuri alimentare sănătoase. Îmbunătățirea calității meselor la copii reduce riscul de îmbolnăvire pe parcursul întregii vieți și, mai mult, îi poate determina să fie chiar cu până la 20% mai productivi ca adulți, potrivit Organizației Mondiale a Sanătații. Edenred este un susținător al nutriției echilibrate și al pauzelor de prânz, iar dacă până acum inițiativele noastre se concentrau pe angajați, prin noua direcție strategică EduFOOD, ne propunem să venim cu soluții sustenabile și resurse eficiente în adoptarea unei alimentații sănătoase și în etapele inițiale ale formării obiceiurilor alimentare echilibrate, respectiv în timpul școlii, pentru elevi. „Masă și clasă” are scopul de a genera și dezvolta soluții complementare efortului guvernamental privind alimentația sănătoasă în școli, contribuind atât la maximizarea efectelor pozitive, cât și la scalarea lor la nivel național”, a declarat Dana Sîntejudean, Director Regional Edenred Central Europe.
„Chiar dacă o parte din școlile din România primesc fondurile necesare care să asigure masa elevilor, multe dintre ele nu au reușit încă să implementeze eficient o soluție din cauza lipsei de infrastructură. Oferim directorilor de școală informații și ghidaj pentru cum să atragă fondurile de care au nevoie și cum să implementeze soluțiile potrivite în funcție de tipologia școlii pe care o conduc. Directorul fiecărei școli este un vector al schimbării pentru întreaga comunitate din care face parte, tocmai de aceea venim în sprijinul lor”, a declarat Andreea Nistor, Director Executiv al AVE.
,,Ghidul de rețete sănătoase va fi un instrument practic care va inspira unitățile de învățământ pentru realizarea meniurilor școlare. Modelele de rețete sănătoase vor fi o sursă de inspirație, ajutând școlile să ofere mese echilibrate, gustoase și în concordanță cu standardele nutriționale. Astfel, se va promova alimentația sănătoasă, eficiența și implicarea comunității în oferirea unei educații nutriționale optime pentru copii”, a declarat Christian Comșa, Președinte al ASP.
„Masă și clasă”: un model de parteneriat intersectorial în dezvoltarea de soluții alimentare pentru elevi
Programul „Masă și clasă” se va derula în două etape, iar școlile vor fi selectate printr-un apel public, care urmează să fie deschis în următoarele săptămâni. În prima etapă, vor fi identificate 50 de școli ai căror directori vor intra într-un program intens de instruire prin Academia de Leadership și Management Școlar, un program coordonat de AVE dedicat directorilor sau directorilor adjuncți din școlile, grădinițele și liceele din România. Aceștia vor învăța cum să transforme școlile pe care le conduc și să atragă fondurile nonguvernamentale și europene de care au nevoie pentru a dezvolta infrastructura necesară în școli prin care să le asigure elevilor o masă caldă în principal, dar și pentru alte provocări și oportunități care sunt legate de școală. Participanții vor lucra îndeaproape cu un mentor din sectorul de business, alături de care vor identifica punctele forte și punctele problematice din școala lor și vor învăța cum să dezvolte un plan de acțiuni prin care să aducă schimbări reale în școală.
A doua etapă a proiectului este centrată pe educație și adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase. Școlile vor primi suport în ceea ce privește alimentația oferită elevilor și creșterea valorii nutriționale a preparatelor, bucătarii vor participa la traininguri legate de cum pot să gătească mai sănătos și delicios pentru copii. Asociația Școlilor Particulare, în parteneriat cu Edenred, va realiza un ghid cu informații utile legate de alimentația echilibrată nutrițional, dar și o colecție de modele de bune practici în ceea ce privește meniul și rețetele sănătoase pentru elevi.