public si privat
ECOTIC a lansat, astăzi, primul portal de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din România – www.transformatorul.com – prin care companiile şi instituţiile publice se pot debarasa gratuit de echipamentele casate.
Campania de colectare a DEEE-urilor, TRANSFORMATORUL, desfăşurată cu sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu, îşi propune să informeze persoanele juridice despre riscurile asupra sanătăţii personalului şi a mediului pe care le generează deţinerea DEEE-urilor în sediile companiilor, precum şi colectarea lor într-o manieră interactivă în vederea protecţiei mediului şi revalorificării resurselor.
„Este deopotriva o campanie de conştientizare şi colectare binevenită, menită să atragă volume importante de deşeuri electrice şi electronice casate din instituţii publice şi companii.”, a evidenţiat domnul Silvian Ionescu, Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu.
Depozitate necorespunzător după casare, DEEE-urile se transformă în timp în deşeuri periculoase ce atentează la sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător şi blochează resurse importante de materie primă necesară realizării unor noi produse.
„Rezultatele obţinute în mediul de business şi instituţional în campania similară din anul 2010 ne-au determinat să dezvoltăm proiectul astfel încât persoanele juridice să dispună de un sistem transparent şi gratuit de colectare. Mecanismul disponibil pe site-ul www.transformatorul.com, în premieră pe piaţa DEEE din România, are la bază practici europene”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedintele ECOTIC.
Asociaţia Recolamp este partener al acestei campanii, asigurând preluarea şi gestionarea corespunzătoare a deşeurilor de surse de lumină. „Colaborarea dintre ECOTIC şi Recolamp continuă eforturile începute odată cu gestionarea containerelor de colectare puse la dispoziţia publicului larg în reţelele de retail, Colt Verde – www.coltverde.ro. Şi acest proiect comunică pe aceeaşi axă – deşeurile de echipamente electrice şi electronice, inclusiv sursele de lumină, trebuie reciclate în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei”, a adăugat Raul Pop, Director General Recolamp.
În acest an, ECOTIC şi RECOLAMP îsi propun să crească cantitatea de DEEE-uri colectate (inclusiv sursele de lumină) prin introducerea unui mecanism simplu şi eficient:
1. Lansarea de către persoana juridică a unei comenzi de ridicare a DEEE prin intermediul portalului www.transformatorul.ro;
2. Ridicarea gratuită, prin intermediul unui colector autorizat a deşeurilor electronice de la companii sau instituţiile de stat;
3. Predarea deşeurilor electrice aduce avantaje şi premii:
a. Obţinerea unui număr de “credite” în urma cantităţii colectate şi a unor vouchere electronice pentru tragerea la sorţi de la finalul campaniei cu premii în valoare de 5.000 de euro;
b. Transformarea “creditelor” obţinute în echipamente electronice noi din oferta portalului;
c. De asemenea, companiile vor putea participa la extragerea la sorţi electronică cu premii în valoare de 5.000 euro constând în echipamente electronice organizată în data de 20 decembrie 2011;
4. Pentru deşeuri de surse de lumină (becuri şi / sau tuburi fluorescente):
a. Obţinerea unei şanse la tragerea la sorţi de la finalul campaniei (20 decembrie 2011), pentru fiecare predare de deşeuri de becuri şi/sau neoane de minim 20 kg;
b. La tragerea la sorţi, vor fi desemnaţi cei 10 câştigători ai câte unei biciclete de cea mai bună calitate.
Detaliile privind regulamentul campaniei şi modalităţile de ridicare a DEEE se regăsesc pe www.transformatorul.com.
"Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice TRANSFORMATORUL, organizată de ECOTIC, constituie o premieră în România, urmărind conştientizarea deţinătorilor de echipamente uzate din companii şi instituţii publice asupra necesităţii colectării selective a deşeurilor electrice şi electronice din perspectiva protecţiei mediului şi a revalorificării resurselor materiale în viitoarele procese de producţie”, a declarat Varujan Pambuccian, membru al Comisiei IT&C, Camera Deputatilor.