În weekendul de 1 Mai Asociaţia EcoAssist, Asociaţia Agent Green, Asociaţia Generaţia Verde, Romsilva, Jandarmeria română şi Garda Naţională de Mediu organizează patrule verzi la nivel naţional pentru sensibilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor care ies la grătar în păduri sau arii naturale protejate.
În lupta lor pentru o natură mai curată, ecologiştii vor să-i sensibilizeze pe cei ce vor petrece aceste zile libere în natură fără grătar la pădure, fără foc pe plajă şi fără gunoi lăsat în urmă, indiferent de locul ales pentru picnic. În curând vor fi amenajate şi în România spaţii speciale pentru grătare, dar pậnă atunci se poate petrece în natură fără a face foc şi fără lăsa resturi menajere.
Se vor acorda şi amenzi celor care nu vor să respecte natura şi frumuseţile ei. Astfel de acţiuni s-au organizat şi anul trecut în pădurea Băneasa unde zeci de grătare au fost prevenite sau stinse. Surpriza plăcută au constituit-o însă cei care veniseră cu pungi pentru evacuarea gunoiului. Aşadar, este posibil şi în România.
În Bucegi Asociaţia EcoAssist, Primăriile Sinaia şi Buşteni şi Administraţia Parcului Natural Bucegi a concentrat o echipă de 100 de voluntari din toată ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Masa şi casa voluntarilor sunt asigurate de către Fundaţia UPS. Timp de trei zile voluntarii vor sensibiliza turiştii din Sinaia şi Buşteni, alături de pădurari şi jandarmi, şi vor strânge gunoaiele lăsate de aceştia la sărbătorile trecute.
Agent Green, Generaţia Verde şi Garda Naţională de Mediu vor acţiona în Parcul Natural Comana. Aceştia vor inventaria grupurile de petrecăreţi şi le vor oferi saci biodegradabili pentru evacuarea deşeurilor. Cei ce fac focul sau uită să îşi evacueze deşeurile vor fi amendaţi.
”Acţiunile de strâns gunoi cu voluntari nu vor putea continua la nesfârşit. Românii vor trebui să înţeleagă că nu este nimeni obligat să strângă mizeria după ei. Nici autorităţile, nici ONG-urile. De asemenea, trebuie înţeles faptul că nu pot fi amplasate coşuri de gunoi în pădure sau pe munte. Aceste zone nu sunt străzi publice, ci sunt arii naturale protejate, iar fiecare persoană are obligaţia să îşi evacueze propriile deşeuri.”, a spus Liana Buzea, Preşedinte EcoAssist.
”Este timpul să intervenim direct asupra celor care fac focul şi lasă gunoaie în ariile naturale protejate. Oferim sfaturi prieteneşti, contribuim la educaţia oamenilor, dar recurgem şi la metode legale de constrângere a petrecăreţilor în natură. În acelaşi timp insistăm pentru înfiinţarea imediată a locurilor de agrement special amenajate pentru recreere în împrejurimile ariilor protejate. Aceste locuri delimitate strict şi accesibile cu taxă trebuie dotate el puţin cu locuri de parcare, vatră pentru foc, sursă de apă potabilă, terenuri de sport şi containere pentru colectarea separată a deşeurilor”, este de părere Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.
{mosloadposition user10}