– SUERD si Sinergiei Marii Negre
Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD
Academia Romana – Centrul de Biodiversitate, 14 martie 2014
La prima vedere doar, intre Planul Strategic UE pentru Eco-Bio-Economie, adoptat deja oficial in 2010 la scara comunitara, Diplomatie ca motor important de promovare a acestuia si re-lansarea economica durabila a Macro Regiunii, din care prin SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunarii) – alaturi de alte 13 State – face parte integranta si Romania sunt prea putine conexiuni. Totusi, intr-o Europa in profund proces de schimbare, aceasta noua abordare care este destinata sa consolideze noua "Retea Diplomatica Verde", devine tot mai decisiva pentru Romania ca Stat Membru UE si al Regiunii Dunarii pentru a impune marile proiecte de dezvoltare ale viitorului.
Tocmai de aceea, am intitiat acest modul inter-disciplinar introductiv care se adreseaza mai ales expertilor si consultantilor din diverse domenii (de la diplomatie la agronomie/dezvoltare rurala la biologie si stiinte economice si juridice) cu obiectivul explicit de a extinde viabil corpul Retelei Nationale PROFEX in sprijinul SUERD (initiat in septembrie 2012, cu un numar de peste 450 de membri, in parteneriat cu Academia Romana prin Centrul de Biodiversitate, ca for principal de formare post-universitara si cercetare-inovare al Romaniei) si a dezvolta, prin parteneriate extinse multi-nationale, proiecte majore in cadrul liniilor notabile de finantare din perioada 2014-2020, axat prepronderent pe aplicatii practice si absorbtie eficienta a fondurilor europene si internationale consacrate pilonilor SUERD si Sinergiei Marii Negre.
1. Viziunea Eco-Bio-Economiei – definire si perspective actuale dupa adoptarea Planului Strategic UE in domeniu – 2010 si al implementarii programelor de finantare UE 2014-2020, cu accent special pe zona spatiului carpato-dunarean-pontic. Importanta asigurarii unei securatati eco-bio-economice reale si a noii viziuni asupra securtitatii alimentare din cele mai dezvoltate State Membre UE si la nivel comunitar din perspectiva transpunerii unei Dezvoltari Dinamice Inteligente (SSD)
2. Liniile de forta ale eco-diplomatiei la nivel international si european: bio-diplomatie si bio-politici; diplomatia verde: studii de caz si exemple de bune practici de dezvoltat – Green Diplomacy Network; UNEP- WCMC; paralelisme si diferentieri intre eco-bio-diplomatia de tip european si alte tipuri de demersuri si arii geo-economice de aplicare in contextul promovarii "eco-bio-calitatii in toate"
3. Implementarea unui Sistem de Management al Calitatii in vederea aplicarii de succes a strategiilor de eco-bio-economie in UE si terte tari si a proiectelor fanion si majore in domeniu: exercitii de simulare si transfer de bune practici. Evaluarea impactului dorit asupra aplicarii SUERD
4. Cadrul general de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – piloni, axe prioritare, sistem de coordonare etc; cai de utilizare eficienta a pilonului referitor la cooperare internationala si securitate si la managementul riscurilor de mediu
5. Rolul lobby-ului institutional si al campaniilor de relatii publice pentru impunerea prioritatilor si nevoilor majore legate de aplicarea viziunii strategice UE in domeniul eco-bio-economiei in cadrul Macro Regiunii Dunarii si cu accent special pe Romania
6. Studii de caz si exercitii de simulare
Absolventii cursului primesc Certificat de Absolvire eliberat in co-tutela de Catedra Internationala Onorifica “Jean Bart” in sprijinul SUERD, fondata in septembrie 2012, sub Patronajul Onorific al Ambasadorului Liviu BOTA, fost Secretar General Adjunct ONU si Centrul de Biodiversitate al Academiei Romane. De asemenea, absolventii sunt cooptati in Registrul National al Expertilor Dunareni, urmand ca ulterior sa fie cooptati pentru a colabora in cadrul Observatorului International Carpato-Danubiano-Pontic pentru Eco-Bio-Geo Diplomatie.
Toti cei interesati in a dobandi aceasta certificare de tip post-universitar spre a deveni viitorii Experti si Specialisti SUERD pentru proiectele initiate de Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii (CLDR) sunt invitati, pe aceasta cale, sa participe la Sesiunea Practica de Informare si Training ce va avea loc in data de 14 martie 2014 (orele 10.00-18.00), la sediul Catedrei Internationale Onorifice “Jean Bart” – Casa Academiei Romane. Modulul contine informatii de ultima ora, aplicatii practice si studii de bune practici privind pregatirea si depunerea proiectelor europene cu impact dunarean catre ariile prioritare de interes major pentru Romania.
Parteneri si speakeri invitati: Prof. Univ. Dr., Ing., Dr. HC, Prof. HC Alexandru T. BOGDAN – Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Centrului „Acad. David Davidescu” – Academia Romana; Prof. univ. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondiala al Academiei Romane; Dipl. Ing. Dana COMSA – Consilier Relatii Internationale/Academia Oamenilor de Stiinta din Romania; Jamil BENABDALLAH – Consultant Dezvoltarea Turismului Detente Consultants; Dr. Georgeta GHETE DANAU – Presedinte Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala "CINAQ"; Sever AVRAM – Director Executiv Platforma CLDR; Sandu ZAMFIRESCU – Secretar General, Fundatia EUROLINK-Casa Europei.
Pentru confirmarea participarii la Sesiunea Practica de Informare si Training, cei interesati sunt rugati sa completeze, Formularul de Inscriere de pe pagina www.HouseofEurope.ro. Inscrierile se fac in baza principiului „Primul venit – primul servit”, in limita a 20 de locuri, pana cel tarziu in data de 6 martie 2014.
Partener Media Asociat: Agerpres. Parteneri Media Permanenti: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, ZiarulAlb.ro, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support – "EU-RO Clearing Funds".