inainte de startul celor mai ample Jocuri Paralimpice din istorie
În timp ce Londra se pregătește să găzduiască din nou, foarte curând, mult sport de performanță și entuziasm în cadrul Jocurilor Paralimpice, cei 6 sportivi care vor concura pentru România se antrenează în tabăra de antrenament pre-paralimpic din Knowsley, Liverpool.
Echipa paralimpică a României urmează un program complex de activități, desfășurat în locuri speciale, pentru a beneficia de cele mai bune facilități necesare antrenamentelor specifice fiecărui membru din echipă. Sportivii vor rămâne în Knowsley până la 26 august, când vor pleca spre satul paralimpic din Stratford, Londra, pentru întreaga perioadă a Jocurilor.
Echipa de ciclism, reprezentată de Eduard Novak și Imre Torok, se antrenează la velodromul Manchester, unul dintre cele mai bune din Europa, precum și în vecinătatea localității Knowsley, unde se află rute de ciclism excelente pentru pregătire. Antrenorul Cristiano Valoppi și echipa tehnică (mecanic, maseur) se află, de asemenea, în centrul de antrenament, alături de echipa de ciclism. Eduard Novak este campion mondial la șosea și velodrom și este singurul sportiv român care a mai participat la Paralimpiadă.
După antrenamentul intensiv la altitudine, în Sierra Nevada, Spania, Naomi Ciorap, care va reprezenta România la competiția de înot, a ajuns luni în Liverpool. Ea se antrenează la Centrul Wavertree, aflat la câteva minute de hotel, unde se antrenează și echipa britanică de înot.
Jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin se antrenează la centrul sportiv de la Greenbank. Iar Florin Cojoc, campion european la săritura în lungime și reprezentantul României la proba de atletism, se antrenează la Colegiul Sportiv Kirby, aflat tot în apropiere, care are cea mai bună pistă de alergare pentru sportivi cu dizabilităţi.
"Este o mare realizare pentru noi faptul că am putut aduce echipa paralimpică în Liverpool, pentru a beneficia de facilitățile excelente de aici și a avea acces la standardele înalte de antrenament din Knowsley. Ei nu au avut o astfel de oportunitate până acum. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul primit de la cei care cred în noi", a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.
Jocurile Paralimpice oferă sportivilor cu dizabilități posibilitatea de a concura pe scena mondială, într-o varietate de sporturi. Londra 2012 va găzdui cele mai ample Jocuri Paralimpice din istorie. Vor participa circa 4.200 de sportivi, cu aproximativ 250 mai mulţi ca în 2008, reprezentând 165 de țări, cu 19 mai multe ca la Beijing, unele aflate la prima participare: Antigua şi Barbuda, Brunei, Camerun, Republica Democratică Congo, Insulele Comore, Coreea de Nord, Djibuti, Gambia, Guinea Bissau, Insulele Virgine, Liberia, Malawi, Mozambic, San Marino şi Insulele Solomon. Trinidad Tobago participă după o absenţă de 24 de ani. Sportivii vor concura în 20 de sporturi ce se vor desfășura în decursul a 11 zile de concurs, în 21 de locuri.
Echipa paralimpică română nu a avut niciodată un număr atât de mare de sportivi calificați la Jocurile Paralimpice. Ei trebuie să participe la turnee internaționale timp de 2 ani pentru a acumula suficiente puncte necesare pentru calificare, iar participarea la aceste competiții necesită mult sprijin financiar.
Campania "Hai România! Împreună putem învinge", lansată de Olympus Dairy Industry, alături de Comitetul Naţional Paralimpic, condus de Sally Wood-Lamont, sprijină echipa paralimpică a României prin intermediul unei acțiuni de colectare de fonduri pentru achiziționarea de echipament, asigurarea accesului la antrenamente și a prezenței echipei la Jocurile Paralimpice de la Londra, care se desfășoară în perioada 29 august – 9 septembrie. Astfel, pentru fiecare sticlă de lapte OLY vândută, Olympus va dona câte 10 bani echipei paralimpice de înot.
Punând în centrul preocupărilor sale performanța, precum și grija față de persoanele cu deficienţe de vedere, Olympus a stabilit ca obiectiv major al acestei campanii creșterea nivelului de conștientizare cu privire la lucrurile de valoare pe care semenii noștri le înfăptuiesc, precum și la rezultatele excelente ale unei echipe paralimpice care merită pe deplin toată aprecierea noastră.
Ca și strategie, sub conceptul umbrelă "Light in the Dark", compania sprijină permanent persoanele cu deficienţe de vedere, fiind prima și singura companie de bunuri de larg consum din România care are un ambalaj special conceput pentru acestea: capacul inscripționat în alfabetul Braille.