Somnul natiunii naste monstri! Parafrazand o butada celebra, echipa emisiunii “Asta-i Romania!” a mers in Parlamentul Romaniei unde a filmat o sedinta care se desfasura cu sala aproape goala, iar cei prezenti cascau, isi butonau telefoanele sau, pur si simplu, atipisera!
A doua parte a emisiunii reprezinta un reportaj din cadrul campaniei “Romania de tezaur” despre Maria Gligor, una dintre putinele femei care mai stiu taina cantatului la tulnic. Cele doua reportaje pot fi urmarite sambata, de la ora 20.00, in emisiunea “Asta-i Romania!”, la Kanal D!
Parlamentarii nostri sunt scumpi la vedere, iar statul ii plateste cu salarii grase ca sa stea degeaba! Secvente demne de o antologie a lancezelii nationale stau marturie in editia de saptamana aceasta a emisiunii “Asta-i Romania!”, realizata in prag de campanie electorala, pe holurile si in sala de sedinte a Palatului Parlamentului. Alesii neamului au cel mai dulce somn, in canapelele pufoase de acolo!
Camera de filmat surprinde plictiseala care ii rapusese pe toti, inclusiv la prezidiu. Un secretar butoneaza telefonul, iar presedintele de sedinta isi soarbe tacticos cafeluta. “Cum e sa veniti si sa fie sala goala?”, intreaba reporterul. Raspunsul unui domn parlamentar este halucinant: “Don’soara, vine la servici cine vrea si cine poate!”.
Pentru ca sanctionarea absenteismului la sedintele din Parlament sa nu fie foarte aspra, anul trecut, senatorii au votat ca o absenta nemotivata sa se ieftineasca – sa fie taxata cu 70 de lei, fata de 350, cat era pana atunci. Intr-o singura saptamana, nu mai putin de 27 de legi au fost trecute, fara sa fie dezbatute, de alesii nostri.
Reportajul din a doua parte a emisiunii este realizat intr-un sat din Ardeal, in ambianta sonora a tulnicului, un instrument stravechi, de pe vremea dacilor.
De jale si de dor, tulnicul canta dintotdeauna pe aceste meleaguri. Sunetul lui este ca un plans. Maria Gligor este una dintre putinele femei din Tara Motilor posesoare de tulnic. Sunetul sau, se spune, vindeca boli ale sistemului nervos, alina sufletul, adoarme si linisteste. Bunica Maria spala tulnicul cu lesie de sapun, ca sa il curete, dupa un ritual stravechi.
“Ce simtit cand aveti tulnicul asta in mana?”, o intreaba reporterul Sebastian Secan. “Parca vad toti parintii. Ii revad si uit toata viata mea si doar viata din copilarie mi-o amintesc atunci”, raspunde aceasta femeie cu fata brazdata de trecerea vremii.
Bunica Maria isi ia nepoatele, Dana si Nina, si merge cu ele pe deal, ca sa doineasca. Cele trei femei duc in spate bucata de lemn lunga de peste trei metri, ramasa legamant de la Avram Iancu incoace. Cele doua nepoate ale Mariei au colinda lumea, dar cea mai adevarata dintre lumi, pentru ele, este cea de acasa: acest “picior de plai”, aceasta “gura de rai” unde au auzit, odata cu vocea calda a mamei, cantecul tulnicului jelind pe dealuri.
Daca la inceput de secol nu era fata in sat care sa nu stie sa struneasca tulnicul, astazi numai bunica Maria ii cunoaste secretul. Odata cu ea se va stinge pentru totdeauna si glasul buciumului. Tocmai de aceea UNESCO a numit-o “tezaur viu”. Maria Gligor este la apusul vietii si stie ca trebuie sa lase nepotilor cea mai de pret avere – taina tulnicului. Mostenirea ei este fara pret, pentru ca, asa cum spune chiar ea, “secretul nu trebuie dat, ci furat”. Trebuie chemare si har pentru ca sunetul tulnicului sa dainuie.
Imaginea bunicii Maria pe prispa unei case vechi de sase sute de ani, asa cum o veti vedea sambata, de la ora 20.00, la Kanal D, la “Asta-i Romania!”, este imaginea vie a Romaniei de poveste, a Romaniei de tezaur!