V-aţi programat o călătorie cu trenul în Europa şi nu ştiţi dacă din punct de vedere legal sunteţi protejat de incidentele neplăcute ce pot apărea pe parcursul călătoriei? Vă întrebaţi dacă operatorul de transport este răspunzător pentru anularea sau întârzierea unui tren? Bagajul dumneavoastră a fost pierdut şi nu ştiţi cum trebuie să procedaţi pentru a fi despăgubit? Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania) vă oferă răspunsuri la toate aceste întrebări.
Pentru serviciile internaționale de transport feroviar, transportatorul trebuie să ofere asistenţă în caz de întârzieri sau anulări de trenuri, pierderi ale trenurilor de legătură sau în caz de accidente, dar şi despăgubiri.
Pentru situaţia anulării sau întârzierii trenului înainte de plecare sau în timpul călătoriei cu mai mult de 60 de minute, călătorul are posibilitatea să opteze între:
*rambursarea întregului cost al legitimaţiei de transport, în condiţiile de achiziţie a acesteia, pentru partea sau părţile de călătorie care nu au fost efectuate, în cazul în care călătoria devine inutilă în raport cu planul de călătorie stabilit iniţial, însoţită de asigurarea, după caz, a transportului de întoarcere la punctul iniţial de plecare în cel mai scurt timp;
*continuarea sau redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, cât mai repede posibil;
*continuarea sau redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală la o dată ulterioară, la alegerea călătorului.
În cazul în care se alege continuarea sau redirecţionarea călătoriei, dar şi în cazul în care trenul, deşi a respectat ora de plecare, a ajuns la destinaţie cu o întârziere de peste 60 de minute, călătorul poate solicita întreprinderii feroviare plata unei despăgubiri pentru întârziere între locul de plecare şi de destinaţie menţionate pe legitimaţia de călătorie, despăgubirile minime fiind fixate astfel:
*25% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere între 60 şi 119 minute;
*50% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere de 120 de minute sau mai mult.
Bagajele
În cazul pierderii sau pagubei rezultate din pierderea totală/ parțială a bagajelor, transportatorul urmează să plătească despăgubire:
*în limita sumei dovedite de călător, dar care să nu depăşească 80 DST pe kilogram de masă brută lipsă sau 1200 DST pe bagaj, dacă suma pierderii sau pagubei suferite este dovedită (DST- Drepturi Speciale de Tragere- cursul de schimb poate fi urmărit pe pagina de internet a BNR – //www.bnro.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx);
*în limita a 20 DST pe kilogram de masă brută lipsă sau 300 DST pe bagaj în cazul în care suma pierderii sau pagubei suferite nu este dovedită.
Despăgubirea în cazul avarierii bagajelor nu trebuie să depăşească suma care ar fi trebuit plătită în caz de pierdere totală a bagajului, respectiv suma care ar trebui plătită în caz de pierdere a părţii depreciate.
Dacă pasagerul dovedeşte că pierderea sau paguba a rezultat ca urmare a întârzierii, transportatorul trebuie să plătească pentru fiecare zi de întârziere de la data solicitării livrării, dar nu mai mult de 14 zile, o despăgubire egală cu suma pierderii sau pagubei, până la limita a 0,80 DST pe kilogram de masă brută lipsă a bagajelor.
Dacă pasagerul nu dovedeşte că pierderea sau paguba a rezultat ca urmare a întârzierii, transportatorul trebuie să plătească o despăgubire forfetară de 0,14 DST pe kilogram de masă brută de bagaje sau 2,80 DST de bagaj livrat cu întârziere.
Aplicația care vă scoate din încurcătură
Și, cum în orice călătorie se pot întâmpla lucruri neprevăzute, este bine să aveți la dumneavoastră în permanență un "manual" al drepturilor de care beneficiați când călătoriți în UE. Nu este vorba de o carte, ci de o simplă aplicație ce poate fi descărcată pe telefonul mobil: ECC- Net Travel app. Dezvoltată pentru a fi un partener de călătorie ideal în interiorul Uniunii Europene, precum și în Norvegia și Islanda, aceasta îi ajută pe consumatorii europeni să-și exprime drepturile în 25 de limbi europene (Bulgară, Croată, Cehă, Daneză, Olandeză, Engleză, Estoniană, Finlandeză, Franceză, Germană, Greacă, Maghiară, Islandeză, Italiană, Letonă, Lituaniană, Malteză, Norvegiană, Poloneză, Portugheză, Română, Slovacă, Slovenă, Spaniolă, Suedeză). ECC-Net: Travel app este disponibil pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare iOS, Android și Microsoft Windows și poate fi descărcată din Apple app store (pentru iOS), Google Playstore (pentru Android) și din Windows Apps+GamesStore (pentru Windows Phone). Aplicația funcționează offline pentru a evita costurile de roaming.
"Pentru fiecare situație, aplicația nu numai că vă informează dacă aveți anumite drepturi, dar vă și explică modalitatea în care le puteți exprima. După selectarea țării și a situației (transport, închiriere mașini, hotel etc.), aplicația vă va arăta care sunt drepturile și vă va permite să le prezentați comerciantului în limba sa. Noua secțiune
Mai multe informații despre drepturile pasagerilor feroviari găsiți la //www.eccromania.ro/media/pdf/07.Drepturile_pasagerilor_feroviari.pdf.