din întreaga lume au inceput actiunea
• organizatiile de consumatori au inceput campania împotriva comercializarii de junk food, pentru a marca Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor 2009
• recomandarile lansate de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt o oportunitate unică de acţiune internaţională APC România se alătură Consumers International (CI) şi a grupurilor de consumatori din întreaga lume pentru a face apel la guverne să facă presiuni pentru a interzice publicitatea la junk food, ca parte esenţială a recomandarii facute de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Consumers International si cele 220 de organizaţii membre se unesc de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, 15 martie, pentru a sprijini OMS in susţinerea codului internaţional, care va pune amprenta pe interzicerea comercializarii produselor alimentare bogate în grăsimi, zahăr şi sare de la copii.
În martie 2009, OMS se aşteaptă să lanseze o consultare publică cu privire la un set de recomandări cu privire la proiectul de comercializare a produselor alimentare pentru copii. În funcţie de rezultatele acestei consultări, statele membre sunt de aşteptat să voteze în final aceste recomandări la Adunarea Mondială a Sănătăţii (WHA), în mai 2010.
APC România solicită insistent Ministerului Sanatatii pentru a sprijini recomandările pentru Codul Internaţional de marketing si publicitate la produse alimentare pentru copii care a fost elaborat cu International Obesity Task Force în 2008.
Aceste recomandări sunt pentru …
• interdicţie asupra posturilor de radio sau TV a anunţurilor privind promovarea alimentelor nesănătoase intre orele 6am şi 9pm.
• Nu comercializarii de alimente nesănătoase, folosind new media (cum ar fi site-uri web, site-uri de social networking şi de mesaje de tip text).
• Nu promovarii alimentelor nesănătoase în şcoli.
• Nu includerii libere de cadouri, jucării sau alte elemente palpabile care sa faca apel la copii pentru a promova produsele alimentare nesănătoase.
• Nu folosirii de celebritati, concursuri de desen animat in comercializarea produse alimentare nesănătoase.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a fost infiintata in anul 1990, fiind prima organizatie neguvernamentala cu preocupari in domeniul protectiei consumatorilor. APC-Romania urmareste imbunatatirea climatului social, economic si de mediu in care traieste consumatorul, prin impunerea standardelor de calitate in vederea asigurarii protectiei consumatorului. De asemenea, APC militeaza pe plan national si international, folosind instrumentele oferite de lege, pentru promovarea intereselor consumatorilor in cadrul societatii romanesti. Din anul 2005 APC Romania este organizatie de utilitate publica.
Joost Martens, Director General al CI a declarat:
"Organizaţiile de consumatori din întreaga lume apeleaza la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a conveni un codul internaţional mai dur in privinta introducerii pe piaţă a produselor alimentare pentru copii. Se prezice ca pana in 2015 vor fi 2.3 miliarde de oameni supraponderali si există o nevoie urgentă de un cod care va ghida guvernele pentru ca acestea sa răspunda la această criză de sănătate la nivel global. "
Costel Stanciu, Presedintele APC Romania a declarat:
“Nu este deloc normal sa invatam copii sa manance junk food. Restaurantele care servez astfel de mancaruri nesanaotaose sunt foarte promovate si copiii isi doresc sa mearga acolo, iar acest lucru este in defavoarea lor si a viitorului lor. Nu ne dorim copii obezi, ci copii sanatosi.
Mai multe despre campanie şi Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor:
www.junkfoodgeneration.org
Notă
1. APC România este membru al Consumers International din anul 1991. Mai multe informatii pe www.apc-romania.ro
2. Consumers International (CI) este singura voce independenta la nivel global pentru consumatori. Cu peste 220 de organizaţii membre în 115 de ţări, sustine construirea unui consumator puternic care sa beneficieze de circulaţie internaţională pentru a ajuta la protejarea şi responsabilizarea consumatorilor, de peste tot.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.consumersinternational.org
3. Ziua Mondială a drepturilor consumatorilor este o zi internaţionala ce sarbatoreste gradul de conştientizare, observat de către organizaţiile de consumatori şi a drepturilor civile grupuri din întreaga lume.
15 martie marchează ziua in care preşedintele John F. Kennedy a spus Congresului SUA: "Consumatorii, prin definiţie, suntem noi toţi. Ei sunt cel mai mare grup economic, care afectează de aproape în fiecare sectorul public şi privat prin decizii economice. Totuşi, ei sunt doar grup important … ale cărui puncte de vedere nu sunt de multe ori auzite. "
{mosloadposition user10}