E-Distribuție Muntenia a investit aproximativ 14,5 milioane de lei pentru primele etape de modernizare a stației de transformare Cotroceni, proiect început în anul 2016, cu o durată estimată de trei ani și o valoare totală de peste 18 milioane de lei.
În cadrul proiectului de modernizare a stației de transformare 110/10 kV Cotroceni au fost puse în funcțiune noile echipamente de înaltă tensiune, realizate cu module hibride. Pe partea de medie tensiune, au fost finalizate lucrările de înlocuire a vechilor instalații cu noi celule, compacte. Astfel, echipamentele de tip vechi au fost înlocuite cu echipamente moderne, cu fiabilitate crescută și dimensiuni reduse.
Aceste lucrări reprezintă o etapă importantă în desfășurarea proiectului de modernizare a stației de transformare Cotroceni, una dintre stațiile importante din Bucuresti, care alimentează circa 26.000 de consumatori, atât casnici cât și agenți economici și consumatori de importanță strategică. Stația a fost pusă în funcțiune în anul 1974 și deservește, prin intermediul rețelei de medie și joasă tensiune, zonele Grozăvești, Regie, Crângași, Giulești, Cotroceni, Panduri, Eroilor, Răzoare, Iuliu Maniu și Drumul Sării.
În urma acestor lucrări, stația Cotroceni a fost introdusă în sistemul Telecontrol, care permite identificarea foarte rapidă a zonelor afectate în caz de defecțiuni precum şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu energie electrică a clienților. Sistemul Telecontrol reprezintă un element important al rețelelor inteligente, întrucât permite realimentareă rapidă a locurilor de consum, aducând astfel beneficii clienților.
În plus, modernizarea creează condițiile pentru racordarea de viitori consumatori în zonele deservite. În următoarea etapă de modernizare, va fi dezvoltată o nouă stație de 20 kV alimentată prin două noi transformatoare 110/20 kV cu putere de 25 MVA, capacitatea totală a stației de transformare urmând să fie majorată de la 80 MVA la 130 MVA. De asemenea, proiectul duce la creșterea fiabilității instalațiilor, ceea ce contribuie semnificativ la reducerea numărului de întreruperi în alimentarea cu energie electrică și la îmbunătățirea calității serviciului de distribuție a energiei electrice.
Toate aceste lucrări fac parte dintr-un program de investiții realizat de companiile de distribuție ale Enel în România, care vizează asigurarea unui serviciu adecvat pentru consumatorii finali, posibilitatea de control la distanță și îmbunătățirea calității și securității rețelei, respectând în același timp standardele companiei în ceea ce priveşte mediul.
Ca urmare a programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România. Conform raportărilor ANRE pe 2016, indicele SAIDI (durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client) pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 172 minute, cel mai performant din țară, media națională înregistrată fiind de 290 minute. E-Distribuție Dobrogea și E-Distributie Banat și-au îmbunătățit performanțele și au rămas în topul celor mai performanţi operatori din Romania, cu SAIDI de 217 minute, respectiv 245 de minute.