Deși botox-ul era folosit de ceva vreme în scopuri medicale, în anii 90 i-a fost descoperită și eficiența împotriva ridurilor și de atunci lumea frumuseții nu a mai fost la fel. Considerată cel mai popular tratament estetic cu efect de întinerire, această substanță este un agent blocant neuromuscular care are la bază bacteria Clostridium botulinum și care produce o relaxare musculară locală, reducând ridurile din zonele injectate pentru 3 – 6 luni.
Oferind o piele mătăsoasă și netedă, cu rezultate rapide, riscuri minime și posibilitatea de a-ți relua imediat activitatea, toxina botulinică este folosită atât pentru diminuarea ridurilor cât și pentru prevenția apariției liniilor fine pe piele, ceea ce o transformă într-o procedură ideală chiar și la vârste fragede. Mai mult, contrar preconcepțiilor care mai circulă încă, tratamentul păstrează expresivitatea feței, nu deformează fizionomia și nici mimica facială. Nu vei avea fața înghețată, ci te vei bucura de un aspect natural, mult mai tânăr și mai proaspăt.
Ce mai trebuie să știi? Că nu există un singur fel de injecții cu botox. De fapt, pe piață sunt disponibile mai multe variante, iar azi vom discuta despre cele mai populare dintre ele, Dysport și Vistabel, prezente și la SKiN MedSpa București. Află care sunt diferențele ca să te poți bucura de cele mai bune rezultate!
Tipuri de botox folosite în industria estetică
Cu toate că îi spunem, simplu, Botox, adevărul e că sunt mai multe tipuri de botox folosite cu scop antirid sau medical, după cum vei vedea în rândurile de mai jos. Diferența dintre tratamentele care conțin botox, constă în cantitatea de proteine și în greutatea moleculară; aceste diferențe sunt încă studiate, dar experții înclină să considere că, în mare, efectele administrării oricărui tratament aprobat pe piață sunt similare.
Astfel, există două tipuri principale de botox disponibile spre utilizare:
– toxina botulinică de tip A: Botox (Vistabel), Dysport (Azzalure) sau Xeomin (Bocouture);
– toxina botulinică de tip B (Neurobloc).
Azi ne vom ocupa de prima categorie, a cărei eficiență în industria antiage este din ce în ce mai uimitoare.
Astfel, cel mai des utilizat tip de toxină botulinică este Botoxul sau Vistabel. Aprobat din anii 80 și disponibil azi sub brandul Vistabel, acest tip de toxină botulinică are cea mai mare cantitate de proteine și o greutate moleculară destul de constantă, ceea ce face ca substanța să fie ideală pentru administrarea în zone-target.
De partea cealaltă, Dysport este tipul de botox produs de compania franceză Ipsen și lansat în anii 90. Având o greutate moleculară variabilă, Dysport se difuzează mai ușor pe suprafețe mari de piele, ceea ce îl face ideal pentru tratarea ridurilor mai întinse.
În cele din urmă, Xeomin (Bocouture) nu este autorizat în România. Garantând cea mai ridicată activitate neurotoxinică și având o structură fără proteine sau cu o concentrație minimă a acestora, Xeomin a fost lansat ca un tip de toxină botulinică inovatoare, care nu determină producția de anticorpi cu rol de neutralizare, astfel că efectul poate dura mai mult.
Dysport versus Vistabel: ce tipuri de rid poți trata
Toxina botulinică întinerește prin blocarea transmiterii impulsului nervos către mușchi, determinând astfel relaxarea și netezirea chipului. Tratamentul este recomandat de către medici pentru ridurile dinamice, după cum urmează: ridurile orizontale de pe frunte, ridurile verticale din zona glabelară (zona dintre sprâncene), ridurile „laba gâștei”, ridurile provocate de fumat (smoker’s face), ridurile orizontale de pe gât sau de la colțul gurii și, mai puțin frecvent, ridurile nazolabiale.
Aici intervine prima și cea mai importantă diferență dintre Vistabel și Dysport. Prin urmare, al doilea tip de toxină botulinică e recomandat cu precădere în cazul ridurilor din zona glabelară, care se pot extinde orizontal, dar și vertical, către frunte, și care pot deveni cu timpul vizibile și atunci când stai relaxată.
De partea cealaltă, Vistabel răspunde cu precădere afirmativ la întrebarea „cum se poate scăpa de ridurile laba gâștei?”. Firește, poți utiliza Botox-ul și pentru celelalte tipuri de linii fine de pe chipul tău, provocate de sentimentele atât de diverse și de intense pe care le-ai nutrit în timpul frumoasei tale vieți.
Dysport și Vistabel: cât durează efectul injecțiilor?
Și în cazul efectelor administrării celor două tipuri de botox apar deosebiri.
În ceea ce privește tolerabilitatea, atât tratamentul cu Vistabel cât și cu Dysport nu presupune decât un disconfort minor. Uneori, e complet nedureros, alteori poți experimenta senzația unor înțepături minore care nu durează însă mai mult de 1-2 secunde. Pentru că starea ta de bine este cea mai importantă pentru noi, medicul va aplica un anestezic local, iar procedura va dura numai câteva minute.
Cât de repede te vei bucura de rezultate? Mult mai rapid decât în cazul altor proceduri anti-ageing de pe piață. Aici, Dysport „ia fața” lui Vistabel, efectele fiind vizibile, conform medicilor, în câteva zile de la procedură. Și Botox-ul dă randament repede, rezultatele definitivându-se pe parcursul primei săptămâni de la injectare.
„Reversul medaliei”? Durata Vistabel poate fi mai mică, rezultatele menținându-se între 3 și 4 luni, la Dysport putându-se extinde însă până la 6 luni. Ține cont că efectele sunt influențate și de moștenirea ta genetică, dar și de stilul de viață. Desigur, cu fiecare repetare la termen, efectul botoxului va ține tot mai mult, 8 luni – în unele cazuri, chiar și 1 an.
Există efecte adverse?
Atât Vistabel cât și Dysport sunt proceduri nedureroase, minim invazive și 100% sigure, aprobate de FDA. Fără efecte nocive asupra sănătății pe termen lung, injectarea cu Botox nu dă dependență, nu afectează alți mușchi din apropierea țesuturilor injectate, iar acțiunea lor este reversibilă.
Cu toate acestea, pot exista câteva efecte adverse minore. În cazul utilizării Dysport, te poți confrunta cu câteva inconveniente precum ușoară durere, umflături, iritații sau roșeață ori migrene. Efectele adverse mai serioase pot include greață, sinuzită sau infecții ale tractului respirator superior.
De partea cealaltă, Vistabel poate provoca roșeață, umflături, vânătăi, durere, senzație de amorțire sau dureri de cap. Aceste simptome vor trece însă în maxim o săptămână.
Există precauții în ceea ce privește administrarea toxinei botulinice?
Sunt și cazuri în care medicii nu recomandă utilizarea tratamentelor pe bază de botox, fie că vorbim despre Vistabel sau Dysport. Astfel, dacă te regăsești într-una dintre categoriile de mai jos, e imperativ să anunți medicul:
- ești însărcinată;
- ești alergică la toxina botulinică;
- suferi de boli neurologice;
- alăptezi.
E musai să informezi medicul despre toate medicamentele pe care le iei, chiar dacă este vorba despre produse care se eliberează fără prescripție medicală.
Așa cum am văzut, toxina botulinică reprezintă cea mai populară și eficientă metodă de tratament non chirurgical împotriva ridurilor, cu rezultate dovedite și rapide.
Ești interesată de o ofertă la Botox? La SKiN MedSpa: o zonă de Botox costă 100 euro, trei zone 250 de euro, consultul la medicul specialist în chirurgie estetică este inclus in preț iar retușul este gratuit.
Articol de Andreea M.