Atunci când renovezi sau amenajezi o casă sau un apartament, îți dorești să folosești atât materiale de calitate, care să te țină o perioadă lungă de timp, cât și unele care sunt cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Există o tendință îmbucurătoare în ultimii ani, aceea de a oferi o tot mai mare atenție felului în care sunt produse obiectele de care ne folosim prin casă, hainele sau produsele cosmetice, dar și materialele din care acestea sunt construite sau în care sunt ambalate.
Photo by Taylor Flowe on Unsplash
Acest trend se întinde încet și în ceea ce privește materialele din care sunt construite casele, produsele pe care le folosim pentru bucătărie – cum ar fi chiuvete de bucatarie, gresia și faianța și chiar și mobila. Ca să nu mai vorbim despre sistemele de recirculare a apei sau despre panourile solare, care deja sunt tot mai des întâlnite în gospodării.
Photo by House Method on Unsplash
Alege să faci cumpărăturile cu atenție sporită la acest criteriu, de la magazine sau de pe site-uri specializate, deoarece personalul de acolo va ști să îți răspundă oricăror întrebări ai avea și te va putea consilia în așa fel încât să iei cea mai bună decizie pentru viitoarea ta casă. Nu doar felul în care arată produsul final contează, ci și felul în care a fost adus în această formă și materialele folosite. Desigur, și durabilitatea în timp este un aspect important, deoarece nu vei dori să schimbi mobila o dată la 2 ani sau să renovezi baia o dată la trei ani.
Materiale eco-friendly și durabile pentru chiuvetele de bucătărie
Chiuveta de bucătărie poate să ocupe un loc central în acest spațiu datorită felului în care arată și a funcționalităților pe care ți le oferă. Dacă ai și mașină de spălat vase, chiuveta poate să arate altfel decât dacă nu dispui de una. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi chiuveta pentru bucătăria ta.
Iată câteva aspecte la care să fii atent atunci când alegi chiuveta de care te vei bucura o perioadă lungă de timp.
1. Materialele din care este compusă să fie reciclate sau reciclabile, cum ar fi oțelul inoxidabil sau compozitul cu conținut reciclat. Astfel, vei ști că ai dat o nouă viață unei foste chiuvete sau unui alt obiect. Alegând materialele reciclate sau regenerabile dai o mână de ajutor mediului și consumi mai puține resurse.
2. Producția eco-friendly este din nou importantă și poți să întrebi în ce fel de fabrici s-a produs noua ta chiuvetă. Cele care folosesc puține resurse sau le aleg pe cele regenerabile vor ajunge încet să fie în topul preferințelor în detrimentul celor care folosesc încă metodele vechi de producție.
3. Rezistența la uzură ar trebui să fie în topul priorităților tale, deoarece nu dorești să faci schimbări în casă des. Durata de viață mai lungă contează atunci când îți dorești să ai o bucătărie eficientă și ca durată în timp și ca amortizare a costurilor. Se poate ca la început să faci o investiție mai mare într-o chiuvetă de calitate, dar vei vedea că, în timp, aceasta va da dovadă că a meritat. Poți verifica dacă are un certificat care să îi demonstreze durabilitatea în funcție de standardele pe care le împlinesc, atât materialele, cât și procesul de producție.
4. Designul inovativ ar trebui să fie și el pe lista necesităților când te gândești la o chiuvetă nouă. Verifică și dacă aceasta poate fi reparată în caz de nevoie versus să fie înlocuită. În acest caz, contează materialele din care este construită, tipul montajului și locul în care este montată.
5. Ambalajele eco-friendly și transportul în mașini hibride sau electrice pot să facă și ele parte din demersul tău de a cumpăra produse care sunt prietenoase cu mediul și durabile în același timp.
Dacă, până acum, aceste aspecte nu erau neapărat o prioritate pentru tine, îți recomandăm să o faci. Poate ți se pare că aportul tău este unul mic, însă, dacă alți o mie de oameni fac aceleași schimbări, deja situația este simțitor mai bună.
Alege materiale de construcții, finisaje și tot ce ai nevoie pentru a ajunge la casa ta de vis de la magazine specializate, chiar dacă prețul îți poate părea mai mare. Investiția o vei scoate în timp, folosindu-te de toate pe o perioadă mai lungă.