Școala pe net lansează pe 14 mai seria de conferințe naționale gratuite despre educația online din România, în care invită la dialog educatori, decidenți, elevi, formatori educaționali, ONG-uri și experți internaționali pentru a trage concluzii și a propune soluții pentru învățământul online.
Proiectul Școala pe net a fost lansat la debutul stării de urgență de către patru organizații neguvernamentale, cu sprijinul Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. De la lansare și până acum, proiectul a reușit să vină în sprijinul a zeci de mii de profesori din România, cu soluții de tehnologie, sfaturi pedagogice, răspunsuri la întrebări și webinarii.
Prima ediție a conferinței va avea loc online joi, pe data 14 mai. În cadrul sesiunilor, experți în educație, reprezentanți guvernamentali, educatori și elevi vor dezbate și vor trage concluzii despre cele două luni de educație online în România.
Ca subiecte de discuție, evenimentul va face o radiografie a modului în care orele au fost desfășurate la distanță, va aborda problema educației remediale pentru elevii fără acces la tehnologie, iar împreună cu profesorii, vor fi organizate ateliere de lucru despre pregătirea examenelor naționale, exemple de bune practici în predarea online și despre modul în care tehnologia va însoți de acum înainte educația la clasă. Programul complet și înscrierea sunt disponibile pe www.scoalapenet.ro.
„În ultimele două luni, Școala pe net a oferit cadrelor didactice suportul de care aveau nevoie în folosirea tehnologiei pentru continuarea orelor de acasă. Au fost două luni în care am interacționat cu zeci de mii de profesori din toată țara, în care am oferit exemple de bune practici și webinarii de pregătire. Ne-am propus să oferim soluții simple, ușor de implementat pentru profesorii care nu erau obișnuiți cu tehnologia.
Cifrele obținute ne arată, cu siguranță, că activitatea noastră a fost una necesară, iar Conferințele Școala pe net vor deschide dialogul pentru găsirea de soluții eficiente pe termen lung.” – susțin Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania și Seeding Knowledge Foundation, inițiatorii proiectului Școala pe net.
În două luni de la lansare, website-ul www.scoalapenet.ro a avut peste 150.000 de vizitatori, peste 3.600 de cadre didactice înscrise la webinariile online, aproape 100.000 au vizionat tutorialele video de tehnologie, iar pagina de Facebook are în prezent 17.500 de urmăritori. Aceste date au făcut ca Școala pe net să fie una dintre cele mai relevante soluții pentru profesori, pe durata suspendării cursurilor.
„Ne bucurăm enorm de succesul proiectului Școala pe Net. Ne arată că este o nevoie în contextul actual, dar și faptul că profesorii rămân la fel de interesați și implicați în procesul de învățământ, chiar și în perioada pandemiei. Mulțumim mult partenerilor din acest proiect și îi felicităm pentru ideea, inovația și profesionalismul de care au dat dovadă.”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland Romania.
„Școala de net este un partener de încredere al Ministerului Educației și Cercetării. Platforma a pus la dispoziție resurse educaționale pentru elevi și profesori deopotrivă. Sunt conștientă de toate eforturile depuse în această perioadă și cred cu tărie că astfel de inițiative vor conduce la adaptarea școlii românești la noile tehnologii.”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării. Pe toată durata proiectului, Ministerul Educației și Cercetării a fost partener instituțional pentru Școala pe net.