Opere I: Mari sub pustiuri de Dumitru Radu Popescu, cu o prefata de Cornel Ungureanu (cronologie de Florea Firan), este cel mai nou titlu aparut in colectia „Opere” a editurii Polirom • Dumitru Radu Popescu este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori din generatia ’60, distins cu Premiul Academiei Romane si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania
Cele mai frumoase povestiri ale lui Dumitru Radu Popescu (Ploaia alba, Somnul pamintului, Mireasa din iulie, Leul albastru, Duios Anastasia trecea etc.) sint reunite intr-un volum in care finetea psihologica a autorului se imbina cu spiritul critic, intr-o analiza lucida a dramelor razboiului si a comediei existentei: Opere I: Mari sub pustiuri.
„D.R. Popescu propune texte care invita la curaj. El nu incheie o cercetare, ci deschide un dialog. Asezat in perioada acestor schite si nuvele intr-o provincie care putea sa-si reclame statutul de capitala culturala, scriitorul isi traieste excelenta nu doar prin sine, ci prin apartenenta la un grup literar capabil sa elaboreze o noua literatura. Prozatorul si dramaturgul de la Steaua voia sa confirme prin scrisul sau stilul de a fi al unei publicatii si al unui oras cultural. D.R. Popescu voia sa realizeze demetropolizarea culturii. In paginile acestui volum, el afirma creativitatea polemica a Clujului cultural.” (Cornel Ungureanu)
„Asa cum Marin Sorescu e singur printre poeti, Popescu e singur printre prozatorii generatiei noastre, in sensul ca si-a creat un spatiu unic al iluziei in care, patrunzind, iti pierzi dreptul la optiune, fermecat de culorile celui mai inalt anotimp, vara. Caci vara cinta nesfirsit in paginile lui… D.R. Popescu e o poveste in care nu cad zapezi, sub fruntea lui Anul Nou incepe cu sinziene – dar nimic dulceag in tot ce scrie, fiindca el stie drumul pe marile de sub pustiuri in care se ajunge pe carari tragice.” (Fanus Neagu)
„Intre colegii de generatie, D.R. Popescu, spontan shimbator, prompt si productiv, s-a potrivit perfect formulei pe care a cultivat-o printre altii. El a stiut cel mai bine sa-i dea, prin usurinta stilistica si auditia lexicala bogata, prin ironia necesara si dramatismul simbolizant, acea adecvata tinuta de ornament, de baroc folcloric, adica de arta in primul rind a dexteritatii. Si, tot el, ii propune reformularea reperatoare, prin fundamentarea cu un continut grav.” (Magdalena Popescu)
Colectia „Opere” a fost lansata de Polirom in anul 2008 si este coordonata de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Autori publicati in aceasta colectie pina in prezent: Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Radu Cosasu, Emil Brumaru, George Balaita.
Colectia „Opere” si-a propus sa reuneasca scriitori importanti, care au marcat si influentat decisiv istoria literaturii romane contemporane. Dupa ce mai multe generatii de cititori si comentatori le-au parcurs si evaluat cartile, acestea sint reunite in editii definitive, realizate cu maxima acuratete si prefatate de critici importanti. O cronologie bio-bibliografica si un dosar de receptare vor completa si recontextualiza operele.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}