Cunoscutul scriitor Dumitru Radu Popa se va afla în perioada următoare în România pentru a-şi lansa cea mai recentă carte, „Sfinți, vânturi și alte întâmplări”. Vineri, 14 septembrie, începând cu ora 18.30, Curtea Veche Publishing vă invită la Librăria Bastilia (Piața Romană, nr. 5) pentru a-l revedea pe autor şi pentru a afla mai multe despre roman. În cadrul lansării, vor lua cuvântul şi criticii literari Alex Ștefănescu și Dana Pîrvan-Jenaru.
Romanul „Sfinți, vânturi și alte întâmplări” este una dintre acele cărţi ce reuşeşte într-un număr scurt de pagini să concentreze o acţiune antrenantă, ţinându-l pe cititor cu sufletul la gură. Dumitru Radu Popa ne oferă o mostră de realism magic, aducând în prim plan o serie de întâmplări biografice legate de familia sa din Baia Mare și împrejurimi, în contextul prigoanei greco-catolicilor de la sfârșitul deceniului cinci și începutul deceniului șase al secolului din urmă.
„Religia e o sub-speţă a fantasticului, spunea Borges. Lui Dumitru Radu Popa memoria îi este fantastică. E aşa nu doar prin performanţă — autorul nostru închipuind una dintre cele mai nemiloase hărţi ale reminiscenţelor de la Borges încoace —, ci şi prin constituţie. Sfinţi, vânturi şi alte întâmplări rememorează, în cheie veşnic dublă, cruzimile actuale şi oculte ale începuturilor comunismului românesc, când răul de afară era atât de mare că până şi stihiile îşi dădeau mâna să poată face un dram de bine. (…) Din elita roită-n diaspora, vocea de mare prozator a lui Dumitru Radu Popa predică în deșertul care ne crește în jur – oprindu-l amar ca pe fata morgana.” (Călin-Andrei Mihăilescu)
Înainte de a se întoarce la New York, unde este stabilit din 1986, Dumitru Radu Popa va dedica şi ziua de sâmbătă, 15 septembrie, publicului bucureştean. Autorul va participa la două dintre atelierele „Micii bucătari”, organizate la Librăria Bastilia alături de Food Revolution România, unde va citi un fragment din volumul pentru copii „Închide ochii! Povestea seminţei”, apărut în 2011 la Curtea Veche Publishing. Atelierele, ce vor avea loc începând cu ora 11.00, respectiv 13.00, se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 5 ani şi fac parte dintr-o serie de evenimente ce îşi propun să îi înveţe pe micuţi despre mâncarea sănătoasă prin intermediul poveştilor. Ediţiile din 15 septembrie sunt dedicate „seminţelor şi fructelor care te fac mare”, iar participarea se face doar pe bază de rezervare.
Dumitru Radu Popa s-a născut la 26 octombrie 1949. Absolvent al Facultății de Filologie din București (Română–Franceză), publică, de-a lungul anilor, proză, critică literară și eseuri în mai toate revistele literare românești. Debutează editorial cu eseul critic „Antoine de Saint-Exupéry: aventura conștiinței” în seria „Contemporanul nostrum” a editurii Albatros (1980), iar în 1982 publică volumul de proze „Călătoria”. În 1985 apare volumul „Fisura”, la Cartea Românească ce avea să fie retras de pe piață la scurtă vreme. Scriitorul se stabilește la New York în 1986, unde obține un Master of Science la prestigioasa universitate Columbia și se specializează în domeniul cercetării dreptului internațional, străin și comparat. În prezent, e directorul bibliotecii și Decan-asistent al Facultății de Drept de la New York University. Publică un impresionant număr de articole și editează două volume de cercetarea dreptului internațional. Alături de lucrările specializate în drept internațional, publică traduceri din poezia românească și studii critice (Nichita Stănescu, Virgil Mazilescu), precum și volumele „Panic Syndrome!” (Univers, 1997, Premiul Uniunii Scriitorilor), „Închide ochii!” (DuStyle, 1998), „Traversând Washington Square” (Cartea Românească, 1999), „La Revoluția Română” (Univers, 2001), „Sabrina și alte suspiciuni” (Polirom, 2004), „Skenzemon!” (Curtea Veche, 2005), „Lady V. Proze româno-americane”, (Curtea Veche, 2006), „Închide ochii! Povestea seminței” (Curtea Veche, 2011).