Toate cărțile au cel puțin 50% reducere
Duminică, 2 iunie, la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Bookfest va avea loc promoția Black Sunday: toate cărțile vor avea cel puțin 50% reducere, pentru a sărbători ultima zi a salonului de carte și cei 15 ani de activitate ai editurii. Iar, între orele 12.30 și 14.30, la scena C4/C5 va avea loc lansarea volumului “Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă”, autobiografia Președintelui Germaniei, Joachim Gauck, in jurul careia va avea loc dezbaterea ”Abordarea trecutului comunist: Germania vs România”. Vor participa ES Andreas von Mettenheim, Ioan Stanomir, Ana Blandiana, Adrian Cioflâncă și Michael Astner, traducătorul cărții. Discuția va fi moderată de Doina Jela, reprezentanta Curtea Veche Publishing și redactorul cărții.
În “Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă” Joachim Gauck își rezumă, limpede și calm, întreaga viață, de la copilăria cu tatăl deportat în URSS (fără a fi fost nazist) la îndelungata perioadă în care și-a transformat amvonul într-o baricadă de la înălțimea căreia le distribuia enoriașilor săi demnitate, revoltă și speranță; de la complicata și esențiala activitate de descifrare a dosarelor, în cadrul instituției căreia i-a fost și creier, și suflet, și care îi poartă neoficial numele, la alegerea sa ca președinte al Germaniei. Acest ultim pas, făcut peste prăpastia ce desparte de obicei societatea civilă de clasa politică, întregește destinul emoționant al unei personalități pentru care ideile și faptele nu s-au contrazis niciodată. A fi președintele Germaniei nu e pentru fostul pastor Gauck o onoare mai mare decât este pentru Germania onoarea de a-l avea președinte pe gânditorul și organizatorul Institutului Gauck.
L-am cunoscut pe Joachim Gauck atunci când, în 1992 și apoi în 1997, a venit și în România, invitat al Alianței Civice, ca să sprijine eforturile noastre de a convinge Parlamentul României să voteze legea pentru studierea dosarelor fostei Securități. La acea dată, dl. Gauck era președinte al Autorității pentru studierea dosarelor Stasi. Această insituție-model a sistemului de prelucrare a trecutului comunist a fost și modelul ideal pentu CNSAS iar el, fostul lider al societății civile din RDG și inventatorul acestui sistem era pentru noi modelul intelectualului implicat, de bună voie și dincolo de toate riscurile, în lupta pentru reformă și adevăr. – Ana Blandiana