Sarcină ușoară și bebe sănătos! – este urarea frecvent folosită atunci când vine vorba despre o gravidă și este și ceea ce își doresc orice viitori părinți. Pentru a te asigura că totul merge bine și că micuțul tău se va naște sănătos, medicul îți va recomanda o serie de investigații, printre care și Dublu și Triplu Test.
Ce este Dublu Test?
Dublu Test este denumit și screening prenatal de trimestrul I și are ca scop depistarea unui eventual risc crescut pentru anomalii genetice la făt. Este esențial ca viitorii părinți să înțeleagă ce înseamnă dublu test și că el nu pune un diagnostic, ci calculează o probabilitate, pe baza unui algoritm matematic. Practic, el ridică o suspiciune care urmează, ulterior, să fie confirmată sau infirmată cu ajutorul altor investigații [1].
Photo by MART PRODUCTION
Când se efectuează dublu test?
Intervalul recomandat pentru efectuarea dublu test este reprezentat de săptămânile 11 – 14 de sarcină. Ideal, dublu test se efectuează în aceeași zi cu morfologia de trimestrul I, la 12 săptămâni și 6 zile [2].
Ce implică efectuarea dublului test?
Dublu test este o investigație neinvazivă, practic lipsită de riscuri pentru sarcină, care se efectuează în doi timpi și implică:
- Un examen ecografic;
- O analiză de sânge care identifică și măsoară o serie de markeri biochimici.
Pentru precizie și pentru o interpretare corectă, nu trebuie să treacă mai mult de 24 ore între cele două investigații [1].
Ce anomalii cromozomiale identifică dublu test?
Dublu test este folosit pentru rolul său de screening. El permite identificarea sarcinilor cu risc crescut de apariție a următoarelor anomalii genetice:
- Sindrom Down (trisomia 21); incidența în populația generală este de 1 caz la 700 nașteri;
- Sindrom Edwards (trisomia 18); incidența în populația generală este de 1 caz la 5000 – 6000 nașteri;
- Sindrom Patau (trisomia 13); incidența este de 1 caz la 5000 nașteri [1,2].
Ce se întâmplă dacă rezultatele dublu test indică un risc crescut?
În cazul în care dublu test indică un risc crescut pentru una dintre aceste patologii cromozomiale, medicul obstetrician va discuta cu gravida și îi va prezenta opțiunile pe care le are la dispoziție, în funcție de patologia suspectată și de modul de evoluție al acesteia. Este decizia viitorilor părinți ce anume doresc să facă în continuare:
- Dacă opțiunea este de a lăsa sarcina să evolueze normal, iar avortul terapeutic iese din discuție, gravida va fi monitorizată până la termen;
- Dacă se ia în considerare opțiunea unei întreruperi de sarcină, medicul va recomanda efectuarea unei amniocenteze pentru a confirma sau a infirma suspiciunea de diagnostic [1].
Ce este Triplu Test?
Triplu test, denumit și screening prenatal de trimestru II, are ca scop depistarea unei eventuale anomalii genetice. Similar dublului test, triplu test este un calcul al riscului, bazat pe un algoritm matematic, și nu confirmă un diagnostic [3].
Când se efectuează triplu test?
Triplu test se efectuează în intervalul cuprins între săptămânile 15 – 20 de sarcină, dar specialiștii recomandă, optim, săptămânile 16 – 18, când precizia rezultatelor este mai mare [4].
Ce implică efectuarea triplului test?
Triplu test este un test prenatal neinvaziv, fără riscuri pentru sarcină, care presupune recoltarea unei probe de sânge pentru determinarea a trei parametri biochimici:
- Alfa-fetoproteina;
- Beta-gonadotropina corionică umană;
- Estrogen.
Rezultatele obținute la aceste investigații se corelează cu datele clinice materne, care includ:
- Vârsta maternă;
- Vârsta sarcinii;
- Greutate;
- Status diabetic;
- Fumat;
- Sarcină gemelară – numărul fetușilor;
- Reproducere asistată [3].
Ce anomalii cromozomiale identifică triplu test?
Triplu test este folosit ca metodă de screening, nu pentru formularea unui diagnostic. Anomaliile fetale cromozomiale care pot fi suspicionate în urma efectuării triplului test sunt:
- Sindromul Down, cu un procentaj de detecție de 60 – 70%;
- Sindromul Edwards, cu un procentaj de detecție de 60%;
- Sindromul Patau.
Procentajul de detecție este de 85% pentru defectele de tub neural [3, 4].
Ce se întâmplă dacă rezultatele triplu test indică un risc crescut?
În cazul în care triplu test identifică un risc crescut de apariție a malformațiilor, gravida are opțiunea de a efectua investigații suplimentare – respectiv amniocenteza – pentru a se putea determina starea de sănătate a fătului în raport cu aceste anomalii cromozomiale [4].
Identificarea precoce a oricărei eventuale probleme permite luarea unor decizii informate, în conformitate cu valorile și principiile de viață ale viitorilor părinți. Nu ezita să programezi investigațiile necesare!
Bibliografie
- “First Trimester Screening – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/first-trimester-screening/about/pac-20394169, accesat la 21.11.2022;
- Kay, Carolyn. “Double Marker Test: How It’s Done and What Results Mean.” Healthline, 18 Nov. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/double-marker-test, accesat la 21.11.2022;
- “Triple Screen Test – American Pregnancy Association.” American Pregnancy Association, 26 Apr. 2012, americanpregnancy.org/prenatal-testing/triple-screen-test/, accesat la 21.11.2022;
- “Triple Screening in Pregnancy—What It Is and What to Expect.” American Family Physician, vol. 65, no. 5, 1 Mar. 2002, pp. 922–922, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0301/p922.html, accesat la 21.11.2022.