Gabriela Szabo şi Cosmin Cernat aduc în studioul TVR poveştile performanţelor româneşti la Jocurile Olimpice de-a lungul vremii, dar şi pe protagoniştii acestora. O nouă întâlnire – duminică, 10 iulie, ora 21.15, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+.
Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980. Trei oraşe pe harta lumii, trei ani care au rămas în istoria sportului mondial. Jocurile Olimpice au purtat omenirea de la agonie la extaz, au prilejuit trăiri intense, au stors lacrimi, au creat emoţii copleşitoare, au unit naţiuni, timp de câteva săptămâni, în acelaşi ritm al inimii. Drumul spre glorie ne poartă, în această duminică, pe urmele paşilor altor mari campioni români, ale căror nume răsună într-un ecou nesfârşit. Gabriela Szabo şi Cosmin Cernat ne aşteaptă să-i cunoaştem pe aceşti sportivi de mare valoare, să le ascultăm poveştile – spuse acum cu o modestie pe măsura talentului lor – şi să le aplaudăm încă o dată performanţele. Drumul spre glorie se difuzează şi pe 10 iulie, la TVR 1 şi TVR HD, precum şi online, pe TVR+, de la ora 21.15.
Pe covorul roşu din platoul Televiziunii Române păşesc, în această a doua ediţie a programului, în luminile reflectoarelor şi sub aplauzele noastre, ale telespectatorilor, alţi mari campioni ai României: Ştefan Birtalan – handbalist, a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal a României care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen 1972 şi Moscova 1980; Cristian Gaţu – handbalist, şi el în lotul naţionalei de handbal a României care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen 1972; Radu Voina – handbalist în naţionala a României medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 şi cu bronz olimpic la Munchen 1972 şi Moscova 1980, iar ca antrenor, a obţinut medalia de bronz la Los Angeles, în 1984; Anghelache Donescu – călăreţ român, laureat cu bronz la Moscova 1980; Gheorghe Berceanu – luptător român, laureat cu aur la Munchen 1972 şi cu argint la Montreal 1976; Gheorghe Megelea – atlet român, laureat cu bronz la Montereal 1976, la disciplina aruncarea suliţei; Ana Pascu – dublă laureată cu bronz la scrimă, la Mexico City 1968 şi Munchen 1972, iar din 1982 până în 2013 a condus Federaţia Română de scrimă.
Ne vom emoţiona, la Drumul spre glorie, urmărind imagini de arhivă din filmul „Campionii”, al lui Constantin Vaeni, testimoniale ale comentatorilor sportivi Cristian Ţopescu şi Ion Ghiţulescu, al gimnastei medaliate olimpic Anca Grigoraş, al campionului olimpic la tir Corneliu Ion şi al lui Ivan Patzaichin, care rememorează celebrul episod al calificării cu pagaia ruptă. Un capitol important al ediţiei din 10 iulie este dedicat „zeiţei de la Montreal”, Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10, care, la Jocurile Olimpice din 1976, a câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol).
Cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei – cum a fost desemnată Gabriela Szabo în 1999, alături de jurnalistul Cosmin Cernat, comentator tv pentru opt ediţii ale Jocurilor Olimpice, prezintă performanţele româneşti la ediţiile Jocurilor din 1956 până în prezent. Timp de cinci săptămâni, începând cu 3 iulie, cei doi străbat Drumul spre glorie, o emisiune care aduce în faţa telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD, duminica, de la ora 21.15, mari glorii olimpice ale ţării noastre. Pasaje fabuloase, memorabile, din istoria Jocurilor Olimpice sunt readuse în memorie prin poveştile spuse chiar de protagoniştii lor.