Cel de al patrulea raport anual privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, publicat de Comisia Europeană, arată că importanța și atenția de care se bucură Carta UE continuă să crească: Curtea de Justiție a UE aplică din ce în ce mai mult prevederile Cartei în hotărârile sale, iar judecătorii din statele membre sunt din ce în ce mai conștienți de impactul acesteia și solicită îndrumări din partea Curții Europene de Justiție. De asemenea, Comisia Europeană a încercat să aducă tot mai mult carta în atenția publicului, prin măsuri care promovează și apără drepturile cetățenilor UE prevăzute în aceasta.
Începând din 2010, Comisia Europeană a instituit o „listă de verificare a respectării drepturilor fundamentale” și, drept rezultat, examinează fiecare propunere legislativă pentru a se asigura că aceasta nu încalcă vreun drept fundamental. Raportul anual privind aplicarea cartei monitorizează progresele înregistrate și identifică provocările și problemele. Acesta demonstrează că drepturile fundamentale se află, grație Comisiei Europene, în centrul tuturor politicilor UE.
„La aproape patru ani de la prezentarea de către Comisia Europeană a strategiei sale pentru punerea în aplicare a Cartei UE, am reușit să consolidăm o cultură a drepturilor fundamentale în cadrul instituțiilor UE. Toți comisarii depun un jurământ pe Carta drepturilor fundamentale, verificăm fiecare propunere legislativă europeană pentru a ne asigura că aceasta respectă standardele europene și carta și, treptat, carta a devenit un punct de referință pentru instanțele naționale în hotărârile pe care le pronunță”, a declarat doamna vicepreședinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Constat cu satisfacție că această cartă funcționează pe deplin, constituind o adevărată «plasă de siguranță» pentru cetățenii noștri și o <