Conferinţa Consiliului Naţional Femina va avea loc la București pe 20 iunie și incheie seria conferinţelor care au avut ca temă semnalarea disfuncţionalităţilor legislative în domeniul egalităţii de şanse şi de gen din Romania si prezentarea raportului asupra discriminării de gen pe piața muncii din România. Evenimentul se va desfasura pe 20 iunie, începând cu ora 13:00, Hotelul Caro Bucureşti.
Conferinţa se adresează jurnaliştilor, ONG-urilor, autorităţilor locale, personalităților cu succes în carieră, precum și tuturor acelora care, prin informarea şi activitatea proprie pot influența societatea civilă și pot prezenta o imagine corectă și nediscrimnatorie a femeii în societatea românească. Totodată, soluțiile propuse se vor concretiza într-un proiect de lege ce va fi înaintat Parlamentului României.
Proiectul FEMINA ROMÂNIA are ca obiectiv principal consolidarea principiului egalităţii de şanse şi de gen la nivelul societăţii civile pentru o mai bună promovare a femeilor pe piaţa muncii, conştientizarea drepturilor egale, depăşirea stereotipurilor culturale şi prezentarea unei imagini corecte şi nediscriminatorii a femeii în societate.
Conferinţa va fi moderată de Melania Medeleanu, iar printre invitaţi se regăsesc nume precum Camelia Şucu, Monica Tatoiu, Cristina POCORA – deputat PNL presedinte al Comisiei pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor, Cristian Jura – secretar de stat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, av. Iustina Ionescu – consilier juridic in Proiectul Femina Romania, Delia Panait – FRONT, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Teodorescu – INSOMAR.
Invitatul special al evenimentului este Viviane Teitelbaum, Vicepreședinte al European Women’s Lobby, Preşedinte al Consiliului Femeilor „Conseil des femmes francofoni de Belgique” care va avea o intervenţie despre perspectiva europeană asupra problematicii egalităţii de şanse şi de gen.
În cadrul Conferinței vor fi prezentate concluziile cercetării naționale asupra discriminării de gen pe piața muncii din România. Din acest raport reies situații care contrastează frapant cu abordarea temei în spațiul public și anume: estimările statistice cu privire la frecvența situațiilor de discriminare la locul de muncă ating valori de cca.30% dar în justiție ajung doar 2% din cazuri. Asta și datorită poate credibilității scăzute, de doar 2%, în privința rezolvării actelor de discriminare a femeii la locul de muncă.
Proiectul “FEMINA – Formare pentru jurnaliști, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Națională și Advocacy pentru afirmarea egalității de șanse și de gen” este coordonat de S.C. Blockbuster Media S.R.L., în calitate de solicitant, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) și Institutul Național pentru Studii de Opinie şi Marketing (INSOMAR) în calitate de parteneri.
Detalii despre proiect, pe www.feminaromania.ro.