Canalul de televiziune pentru copii Minimax doreşte să vă supună atenţiei imediate un drept la replică referitor la studiul privind desenele animate efectuat de Consiliul Naţional al Audiovizualului în luna februarie a anului 2006 şi publicat pe site-ul instituţiei.
Considerăm că acest studiu este în totală neconcordanţă cu realitatea şi ne discreditează într-o proporţie foarte mare, tocmai datorită faptului că politica Minimax constă în difuzarea de desene animate total lipsite de violenţă. Se fac eforturi susţinute în acest sens iar rezultate foarte favorabile primim în primul rând de la PĂRINŢI, care sunt foarte multumiţi de calitatea producţiilor difuzate de canalul nostru, considerându-le educative, pacifiste şi potrivite pentru copiii lor.
1. Conform adresei CNA nr. 1666 din data de 3 februarie 2006, postului Minimax i s-a solicitat punerea la dispoziţie a înregistrărilor programelor proprii pentru zilele de 1,2 şi 3 februarie 2006, de aceea am presupus că acestea au fost utilizate în scopul efectuării acestui studiu. Cu toate acestea, în analiza afişată deja pe site-ul CNA, perioada studiului se întinde pe 2 săptămâni, respectiv 1-14 februarie. Să înţelegem că şi celorlalte posturi TV li s-au cerut înregistrările programelor din exact aceeaşi perioadă ca a noastră sau exista opţiunea alegerii intervalului de monitorizare?
2. Intervalele orare de monitorizare (Cartoon Network: 6:30-22:00, Jetix: 7:00- 24:00 şi Minimax: 7:00- 20:00) conţin desene animate MULT mai violente pe care nici măcar nu le regăsim în cuprinsul studiului! A se vedea nu numai “Omul Păianjen”, ci şi Diabolik, Regele Shaman, Incredibilul Hulk, Omul de Fier, care au fost difuzate în fiecare zi din perioada monitorizată (1-14 februarie 2006).
3. În plus, numărul de scene în Top 3 Violenţă sunt de 778 la Jetix, respectiv de 464 la Minimax, cu toate astea Minimax e mai violent decât Jetix… Să nu mai punem la socoteală şi un fapt incredibil, respectiv, un episod de numai 25 minute care conţine nu mai puţin de 316 scene de violenţă!!! Un calcul simplu arată că la mai puţin de 5 secunde există o scenă de violenţă….
4. Toate scenele din desene animate urmează de fapt un fir de realitate, şi anume, eterna luptă dintre Bine şi Rău. Nu poţi să elimini personajele negative, sau să le modelezi astfel încât să distrugi baza unei poveşti. Asta înseamnă să cenzurezi poveştile Fraţilor Grimm (după care s-a realizat serialul “Simsala Grimm”, cotat pe locul 3 cel mai violent desen), să o cenzurezi pe Maştera din Albă-ca-Zăpada sau pe Lupul care o mănâncă pe Scufiţa Roşie, pe motiv că există scene violente pe care copiii nu ar trebui să le vadă.
5. În cadrul analizei nu este specificat targetul de vârstă pe baza cărora s-au facut clasamentele serialelor Minimax, Cartoon Network şi Jetix, precum şi sursa datelor de audienţă.
Înţelegem faptul că acest studiu este de o mare importanţă pentru iniţiatorii lui, dar ne exprimăm public dezacordul de a nu fi anunţaţi înainte ca aceasta analiză să fie facută publică, precum şi faptul că rezultatele acesteia au fost publicate după 4 luni de la monitorizare.
De aceea, Minimax România îşi rezervă dreptul de a face publică o replică la studiul “Desenele animate- violenţă şi audienţă”, mai ales datorită faptului că datele de audienţă Minimax (pe targetul staţiei) din luna februarie 2006 au înregistrat cele mai mari cote pe anul în curs.
{mosloadposition user10}