Art Safari anunță ultimul eveniment marca „Intersecții culturale: lecturi deschise”, joi, 7 noiembrie, la ora 16:00. Dr. Ștefania Dinu, istoric și expert în științe istorice, director general adjunct (științific) al Muzeului Național Cotroceni, va susține prezentarea „Bijuteriile Reginei Maria – stil și eleganță regală”, aducând în discuție fascinația Reginei Maria pentru bijuterii și importanța acestora în viața cotidiană a Curții Regale a României. Accesul publicului este liber, cu înregistrare prealabilă pe site-ul Art Safari.
Dr. Ștefania Dinu este cunoscută pentru vasta sa activitate muzeografică și editorială, organizând numeroase expoziții pe teme de istorie și publicând lucrări de referință despre viața la Curtea Regală a României, printre care „Viața cotidiană la Curtea Regală a României (1914-1947)” și „Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust”.
În cadrul conferinței de la Art Safari, Dr. Ștefania Dinu va oferi detalii despre bijuteriile Reginei Maria primite încă din copilărie, de la familia sa din Marea Britanie și Rusia, și mai apoi la căsătoria cu Principele Ferdinand. Vor fi discutate aspecte legate de colecția de bijuterii pierdută în timpul Primului Război Mondial și procesul de reconstrucție a acesteia în anii ’20, incluzând piese celebre, precum colierul Cartier cu safir și diamante. Prezentarea promite o incursiune în viața și stilul uneia dintre cele mai emblematice figuri din istoria României.
Proiectul „Intersecții culturale: lecturi deschise” a adus împreună comunități esențiale ale mediului cultural românesc, sub forma unei serii de 9 lecturi deschise, în cadrul cărora profesori, cercetători și jurnaliști culturali au prezentat articole originale pe teme precum istoria artei, teoria artei și cercetarea artistică, în perioada septembrie-noiembrie. Sesiunile au avut loc la sediul Art Safari, Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, iar accesul publicului a fost liber.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.