- La fiecare 6 luni, membrii ARBACS preiau, prin rotatie, conducerea Asociatiei;
- In maximum 2 ani, piata de celule stem se va stabiliza din punctul de vedere al numarului de jucatori.
Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) are un nou presedinte, in persoana doctorului Bogdan Ivanescu, care conduce compania Stem SURE, una dintre cele trei banci membre fondatoare ARBACS. Acesta ii urmeaza la conducerea Asociatiei doctorului Tudor Panu, director general Cord Blood Center Medical, care a condus ARBACS in perioada aprilie – septembrie 2013.
Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni. Mandatul doctorului Bogdan Ivanescu a inceput in octombrie, urmand ca, din aprilie 2014, stafeta sa fie preluata de catre doctorul Dorin Pirciog, director general al Biogenis.
Noul presedinte ARBACS isi propune continuarea politicilor din timpul mandatului doctorului Tudor Panu, precum si consolidarea parteneriatelor incheiate cu autoritatile competente ale statului.
"Ca presedinte al Asociatiei, voi viza in continuare informarea corecta si completa a viitorilor parinti, prin actiunile specifice ARBACS, in baza codului de etica pe care l-am lansat oficial in iunie, anul acesta. Totodata, imi doresc ca ARBACS sa sprijine autoritatile statului in actiunile privind facilitarea decelarii si trierii informatiilor pe care romanii le primesc din partea bancilor de celule stem. La momentul actual, pacientul roman este aglomerat, ca sa nu spun intoxicat. Sunt 17 banci de celule stem in Romania – foarte multe comparativ cu numarul de banci per capita din tarile vestice. Cred ca, in maximum doi ani, piata se va stabiliza, iar pacientii vor conta pe acele cateva banci care vor fi de incredere si care, in plus, vor furniza informatii reale", a declarat doctorul Bogdan Ivanescu, presedinte ARBACS.
Desi a captat interesul oamenilor de stiinta inca de secolul trecut, domeniul celulelor stem a devenit de interes pentru oamenii din Romania incepand cu anul 2007, cand a fost efectuata prima recoltare mediatizata din tara noastra.
"Celule stem si avantajele recoltarii acestora la nastere au venit in atentia romanilor, abia dupa nasterea fiicei omului de afaceri Irinel Columbeanu, Irina. Recoltarea de sange ombilical, de care a beneficiat familia Columbeanu in 2007, a fost prima recoltare de celule stem intens mediatizata in Romania. Ulterior, aceasta ramura a medicinei regenerative a capatat o foarte mare amploare si notorietate la nivel local. In prezent, pana la 7% din femeile insarcinate din tara aleg sa recolteze celule stem la nastere. Rolul nostru trebuie cu atat mai mult sa fie unul edificator, pentru a informa piata despre beneficiile unei asemenea proceduri si a deschide noi orizonturi pentru viitorii parinti", a adaugat doctorul Bogdan Ivanescu, presedinte ARBACS.
Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile private de celule stem.
{mosloadposition user9}