Sâmbată, 11 iulie, la ora 20.00
„Iașii în carnaval”, de Vasile Alecsandri / Spectacol preluat de la Teatrul Național din Cluj-Napoca
Adaptarea și direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Premiul UNITER pentru regie și scenografie – 1989
Regia TV: Constantin Dicu
În distribuție: Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Marius Bodochi, Ion Marian, Octavian Lăluţ, Petre Băcioiu, Călin Nemeş
Decorul și costumele: Adriana Grand
Muzica: Călin Apostol
Redactor: Lucia Hossu Longin / Regia de montaj: Emilia Andreescu / Operator șef: Beatrice Drugă
Acțiunea piesei pleacă de la coșmarul personajului principal – postelnicul Tachi Lunătescu – și de la spaima acestuia de… revoluție! Comicul de situație și cel de limbaj conturează portretul unei lumi refractare la schimbare. „Iaşii în carnaval a iritat şi mai mult pe unele înalte ipokimene; căci ea loveşte în acei ce au mare interes a nu se forma la noi o opinie publică, menită de a condamna faptele lor.” (Vasile Alecsandri, într-o scrisoare către un amic – „Opere complete”, partea I, Ed. Socec & Co, București, 1875)
Difuzare IN MEMORIAM Călin Nemeș (8 mai 1960–8 iulie 1993)
Duminică, 12 iulie
La ora 17.00 – GALA HOP 2019 „DansActorul” / Documentar realizat de Sever Andrei Bârzan
Gala Hop 2019 – concursul de măiestrie al cărui scop este descoperirea actorului total – a avut ca tema DANSACTORUL. Gigi Căciuleanu, directorul artistic al Galei HOP 2019, a adus în lumina rampei conceptul de teatru-dans și a propus tinerilor actori pasionati de arta-magie a dans-actoriei o imensă provocare și o întreagă filosofie pe marginea conceptului de „actor în stare de dans”. Pentru a descifra metafora propusă de organizatori, editia 22 a Galei Hop a prilejuit absolvenților întâlnirea cu actorul și regizorul Ioan Ardelean, care a susținut workshopul Suzuki și Viewpoints ce are la bază Artele Marţiale, Teatrul Nō, KABUKI, Bunraku şi Butoh, dar și participarea la Nocturnele HOP, ori la Agentia de casting.
TVR, partener al UNITER și implicit al Galei Hop 2019 a realizat documentarul pe care vi-l oferă spre vizionare în premiera la TVR3.
Maestru sunet: Marius Stanciu / Asistent imagine: Marian Clopot / Directori de imagine: Marius Nechita, George Fustanela / Postprocesare sunet: Mihnea Ciulei / Colorizare: Paul Drăgușin / Editor montaj: Smără / Organizator de productie: Marius Flonta / Producător. Diana Dumitru
O producție TVR 2020. Coproducător: UNITER
La ora 20.00 – IN MEMORIAM Gheorghe Cozorici (16 iulie 1933 – 18 decembrie 1993) – „Subprefectul”, după Duiliu Zamfirescu / Regia artistică: Eugen Todoran
Premiera TV: 10.12.1985
În distribuție: Valeria Seciu, Marcel Iureş, Ştefan Sileanu, Ion Besoiu, Gheorghe Cozorici, Valentin Uritescu, Constantin Guriţă, Constantin Dinulescu, Dorin Varga, Ion Pavlescu, Vasile Lupu, Violeta Berbiuc.
„Subprefectul” este una dintre nuvele de tinereţe ale lui Duiliu Zamfirescu – apărută în volumul „Novele” în anul 1888. Este o încercare de analiză a societăţii româneşti, o descriere a corupţiei dintr-un oraşel de provincie, cu intrigile şi conflictele de interese inerente, toate dirijate de baronul local Maxenţian. Dar dintr-o dată, conflictul nuvelei devine unul erotic. Alexandru Dumitrescu, tânărul subprefect, care soseşte în localitate, un spirit animat de simţul dreptăţii, sensibil şi liberal, îl înfruntă pe boierul Maxenţian şi, mai mult decât atât, face o pasiune pentru fermecătoarea lui soţie, Didiana, ceea ce schimbă total datele problemei. Boierul gelos îşi ucide soţia şi aruncă vina asupra subprefectului.
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István,
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.