Asociația Help Autism a fost distinsă cu două premii I la categoriile „Originalitate” și „Educație, Învățământ, Cercetare” în cadrul Galei Societății Civile ce a avut loc aseară la Ateneul Român. Help Autism a fost singura asociație premiată la două categorii distincte ale galei pentru același proiect „Părinte pentru Părinte 2014”, program prin care 200 de familii beneficiare au sprijinit, prin direcționarea a 50 000 euro din veniturile colectate, 22 de copii cu autism din medii defavorizate și le-au oferit astfel șansa la viață independentă.
Inițiat de Help Autism în 2013, programul „Părinte pentru Părinte” transformă părinții beneficiari ai asociației în ambasadorii autismului prin implicarea acestora ca voluntari în susținerea cauzei și sprijinirea financiară a altor familii în situații asemănătoare.
Părinții colectează anual fonduri prin formularul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit pentru terapia copiilor lor și direcționează 10% din aceste fonduri către programul „Părinte pentru Părinte”. Astfel, asociația reușește pentru al doilea an consecutiv, să integreze gratuit în intervenție terapeutică zilnică copii proveniți din medii defavorizate și cu semne de tulburare din spectrul autist, un diagnostic ce afectează 1 din 68 de copii. La începutul anului 2014, au fost integrați pentru prima oară în terapie 22 de copii cu vârsta între 1 și 4 ani în Centrul Casa Soarelui din Sectorul 3 al capitalei. După un an de intervenție terapeutică, rezultatele au fost remarcabile: 7 copii au ieșit din spectrul autismului fiind recuperați, iar 15 dintre ei au obținut rezultate foarte bune, fiind integrabili în societate. „Scopul proiectul este de a stimula familiile copiilor cu TSA să se detașeze de propria drama și să se implice în acțiuni comune de sprijin reciproc. Dacă părinții celor 250 de copii cu diagnostic pe viață înscriși acum în asociația noastră au reușit să facă fundraising și voluntariat, atunci oricine se poate implica social când reușește să se uite la cel de lângă el.”, a spus președinta asociației – Daniela Bololoi pe scena Ateneului la primirea premiului I la categoria „Educație, Învățământ, Cercetare”.
Proiectul „Părinte pentru Părinte” a mai fost distins cu premiu I la categoria „Originalitate” fiind ales dintre 22 de proiecte înscrise și notat de către juriul categoriei cu punctajul maxim.
Programul continuă, în 2015 fiind integrați în intervenția terapeutică gratuită alți 32 de copii – cazuri sociale, cu un buget de 70 000 euro. Părinte pentru Părinte este posibil prin parteneriate public-private cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar și cu sprijinul unor companii precum Mercedes și Mobexpert care s-au alăturat programul ca sponsori prin sprijin financiar și voluntariat.
„Orice părinte este invitat să fie alături de noi!”, a îndemnat, la final, Daniela Bololoi.