Emisiunea revine de sâmbătă, 12 octombrie, ora 21.00, cu reportaje despre situaţia transplantului în România.
Urmăriţi în 12 şi 19 octombrie mărturiile tulburătoare despre ce şanse la viaţă au pacienţii de pe listele de aşteptare din România.
Emisiunea de publicistică “Dosar România” aduce două reportaje tulburătoare despre situaţia transplantului in România. În “Şansa la viaţă” (partea I în 12 oct. şi partea a II-a în 19 oct.), Alina Grigore, realizatoarea reportajelor, aduce în prim-plan mărturii impresionante ale unor copii şi adulţi care au trecut prin situatii-limită, pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare, oameni salvaţi, părinţi îndureraţi care au găsit în ei puterea de a salva alte vieţi, medici excepţionali. Aflaţi care sunt verigile care compun activitatea complexă de transplant şi problemele cu care se confruntă acest sistem medical de elită: de la declararea morţii cerebrale, discuţia cu familiile potenţialilor donatori, transportul echipelor de prelevare, costurile unui transplant, până la asigurarea medicaţiei imunosupresoare, fără de care cei care au trecut printr-o astfel de intervenţie majoră nu pot supravieţui. Sunt peste 6.000 de oameni pe listele de asteptare şi au fost 65 de donatori în moarte cerebrală anul trecut. Iar numărul donatorilor continuă să scadă.
La Târgu Mureş, în 2016 au fost 11 transplanturi cardiace. În 2018, şase. În Ungaria, anul trecut au fost peste 60 transplanturi de inimă. În această ţară un transplant cardiac este finanţat dublu faţă de România, cu 55.000 euro, la fel în Croaţia, în Germania costă aproximativ 100.000 de euro şi în America 300.000 de dolari.
Peste 200 de români sunt pe listele de asteptare ale spitalelor din Târgu Mureş şi din Bucureşti pentru un transplant cardiac. Sunt date seci ce nu pot exprima chinul prin care trec aceşti oameni suferinzi, nenumăratele internări şi perspectiva unei vieţi care se poate opri în orice moment. În care fiecare zi e o bătălie câştigată cu moartea.
Echipa Dosar România a avut şansa să vadă cum medici excepţionali dau viaţă
“Vă invit alături de noi într-o călătorie unică. În fiecare zi, Profesorul Horaţiu Suciu şi echipa pe care o coordonează salvează vieţi. Cu mult har şi cu suflet, aceşti chirurgi cos inimi de copii şi de oameni mari. În cazul transplantului este însă o situaţie excepţională. Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a rămas singurul din România unde se mai fac astfel de operaţii salvatoare. Fără de care pacienţi cu inima mult prea slăbită şi care, uneori, uită să mai bată, nu ar supravieţui. În sala de operaţie, funcţiile inimii si plămânilor sunt susţinute de un aparat de circulaţie extracorporeală. Treptat, pacientul este deconectat de la acest suport şi inima începe, din nou, să bată. Dar sunt şi situaţii când inima nu porneşte imediat. Se ajunge la masaj cardiac sau la defibrilare. Întâi timid, iar mai apoi cu putere, inima reîncepe să bată. Momentul este cu adevărat înălţător. Mărturiile emoţionante pe care vi le prezentăm sunt însoţite şi de imagini surprinse în situaţii-limită”, povesteste Alina Grigore, realizator TVR1.
Detalii http://www.tvr.ro/dosar-romania-sezon-nou-la-tvr-1_25588.html#view.