Majoritatea dintre noi folosim perne inadecvate poziției noastre de somn. Din acest motiv, dimineața acuzăm dureri de gât, spate sau cap. Medicii specialiști ne recomandă să renunțăm la pernă, pentru a beneficia de o postură corporală corectă. Pe lângă aceasta, obiceiul dormitului fără pernă aduce beneficii suplimentare, care contribuie la sănătatea ta generală, fără ca tu să fi bănuit asta vreodată.
Man sleep photo created by gpointstudio – www.freepik.com
Principalele avantaje ale dormitului fără pernă
Dormitul fără pernă ne protejează de numeroase neplăceri, de senzații de disconfort, dureri sau afecțiuni ale pielii. Descoperă mai departe cât de mult îți va mulțumi sănătatea ta mai târziu dacă renunți la dormitul cu pernă.
- Elimină riscul durerilor de gât
Majoritatea pernelor și a saltelelor afectează poziția corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului. Gâtul îndoit pentru o lungă perioadă de timp, face să te trezești în timpul nopții cu dureri sau senzație de amorțeală la nivelul gâtului. În plus, perturbarea orelor de somn scade calitatea odihnei, iar a doua zi te vei simți somnoros, obosit și puterea de concentrare va fi slabă.
- Minimizează durerile de spate
Pernele prea moi sau prea ferme favorizează o poziție nenaturală în timpul somnului. Când dormi fără pernă, menții coloana vertebrală într-o postură relaxată, uniformă cu gâtul, lucru care previne dezvoltarea sau agravarea problemelor de la nivelul spatelui. Investește într-o saltea ortopedica ce încurajează postura dreaptă a corpului și minimizează agravarea eventualelor simptome aferente problemelor cu spatele.
- Ameliorează stresul
Dacă perna este inconfortabilă, atunci vei găsi greu o poziție comodă pentru un somn neîntrerupt. Cu cât te trezești mai des, cu atât se reduce mai mult timpul necesar pentru funcțiile importante ale corpului ce apar în timpul orelor de somn. Calitatea slabă a odihnei duce la afecțiuni de sănătate, boli cronice, probleme de concentrare și o cantitate mai mare de hormoni ai stresului eliberați de organism în timpul zilei.
- Previne problemele tenului
Fața de pernă colectează multe reziduuri, impurități, bacterii, care expun fața la inflamații, erupții și riduri timpurii. Dacă dormi fără pernă, atunci ai grijă ca materialul din care este realizată salteaua să permită ventilația, să fie hipoalergenic și eventual, tratat cu Aloe Vera – ”planta minune” cu proprietăți antibacteriene și antiseptice.
- Favorizează sănătatea părului
Dacă obișnuiești să adormi cu părul umed, atunci află că, în timpul somnului acesta se freacă de pernă, provocând ruperea firelor de păr. În plus, fața de pernă absoarbe uleiurile din păr și din acest motiv podoaba capilară dobândește un aspect uscat, subțire și deshidratat.
Dormitul fără pernă nu este benefic întotdeauna: află care sunt situațiile în care este indicat să o folosești
Deși există multe persoane care preferă dormitul fără pernă, totuși, acest mod de odihnă nu este recomandat tuturor. De exemplu, dacă obișnuiești să dormi pe burtă, atunci poți renunța la pernă, deoarece capul, gâtul și coloana vertebrală sunt la același nivel. Dar dacă dormi pe o parte sau pe spate, caută o pernă potrivită pentru somn, în caz contrar capul și gâtul vor fi nealiniate cu coloana vertebrală. Investește într-un model de pernă moderată (nici prea voluminoasă, nici prea subțire), care să sprijine capul, gâtul și coloana la același nivel.
În concluzie, dacă rutina dormitului fără pernă este benefic unora, în același timp le poate dăună altor categorii de utilizatori. Pentru a ști cert în care categorie te încadrezi, verifică postura preferată pe care o adopți în timpul orelor de odihnă. Dacă suferi de problemele cu spatele, atunci consultă opinia unui medic care poate aprecia dacă dormitul fără pernă este avantajos pentru tine.