Richard Flanagan
Editura Litera
Sir John Franklin și soția sa, Lady Jane, ajung în Australia și adoptă o fetiță aborigenă, pe Mathinna. Fata de vine micul lor proiect, dorind să o civilizeze, să o facă să se poarte decent în societate, precum un vestic nu ca un aborigen.
Doar că exploratorul moare într-o expediție arctică și apar zvonuri că ar fi recurs la canibalism pentru a încerca să își salveze viața. Soția lui, devastată, îl roagă pe Charles Dickens să încerce să îi apere reputația lui Franklin.
Dickens, aflat între un moment de cumpănă în viață și căsnicie, decide să pună în scenă o piesă legată de subiectul sugerat de Lady Jane. De asemenea, alege să joace chiar el îl rolul lui Sir John Franklin. De-a lungul repetițiilor, Charles Dickens se îndrăgostește de una dintre protagoniste, o tânără domnișoară.
Lucrurile se complică și mai mult când Mathinna moare.
Dorință nu este un roman polițist și nici unul de aventuri. Titlul face trimitere deopotrivă la povestea de dragoste trăită de Charles Dickens și la instinctele primare ale aborigenilor – pe care oamenii din alte culturi au învățat să și le stăpânească și să și le controleze.
Romanul include numeroase descrieri ale vieții aborigenilor, lucru care îl face cu atât mai special. De asemenea, întrucât evenimente reale, mai puțin cunoscute, sunt combinate în intriga acestei cărți, Dorință devine un roman interesant, inedit, o meditație asupra vieții, iubirii și civilizației. Împletirea planurilor contribuie la farmecul romanului și menține cititorul într-o alertă continuă.
“O meditație asupra puterii dorinței de a transforma viețile. Proza lui Flanagan este plină de măiestrie, elegantă și uimitoare.” Library Journal