„Domnișoara Iulia”, noul proiect teatral semnat de regizorii Andrei și Andreea Grosu, va avea premiera online în cadrul Festivalului de arte performative Caleido. Versiunea cinematică a spectacolului cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov va putea fi urmărită marți, pe 25 mai, de la ora 19:30, de pe orice dispozitiv, prin intermediul platformei https://vimeo.com/caleido. Spectatorii din întreaga țară vor putea accesa gratuit toate spectacolele difuzate online la cea de-a IV-a ediție a evenimentului ce își propune să promoveze diversitatea culturală, vorbind despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală.
Titlu de referință din dramaturgia universală și una dintre cele mai consacrate piese ale lui August Strindberg, „Domnișoara Iulia” rămâne un text încă actual și necesar, mai ales în perioada fragilă ca cea pe care o traversăm. Dramă naturalistă scrisă în 1888, piesa vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre vulnerabilitate, despre egalitatea dintre sexe și despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine.
Actorii Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov sunt protagoniștii spectacolului care se va bucura de o premieră offline în luna iunie a acestui an. Imaginea versiunii cinematice, filmată în sala unteatru, este semnată de directorul de imagine Sorin Florea, iar montajul a fost realizat de Sînziana Bucura Nicola. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar muzica originală a fost creată de Mihai Dobre.
,,Pentru noi, în momentul acesta al vieții, „Domnișoara Iulia” e un text cu raze X care ajung până la oase. E despre cum se descompun oamenii în nopțile nedormite și despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță. Ne fascinează cel mai crud și mai devorator Strindberg. E un studiu care te trage adânc sub apă până când simți că nu mai vezi lumina.’’, declară Andrei și Andreea Grosu, regizorii spectacolului.
„Domnișoara Iulia” este o co-producție Caleido, festival ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediție. O celebrare a diversității culturale în artele spectacolului, evenimentul desfășurat în perioada 21-25 mai pe platforma de streaming Vimeo, va oferi publicului din întreaga țară ocazia de a urmări online peste 20 de producții independente de teatru, dans și performance. Trei dintre cele mai noi producții unteatru au fost incluse în selecția acestei ediții, spectatorii fiind invitați să le urmărească din confortul propriei case, cu acces gratuit.
Vineri, pe 21 mai, în prima zi de festival, ,,Domeniul Luptei’’ revine pe ecranele din toată țara, începând cu ora 20:00. Spectacolul scris și regizat de Catinca Drăgănescu este o fabulă a lumii contemporane ȋn care tigrii, bivolii şi oamenii se luptă pentru a supravieţui. Cezar Antal, Nicoleta Lefter, Alex Popa, Alex Ștefănescu și Valentina Zaharia sunt protagoniștii celui de-al treilea spectacol din Trilogia Migrației, un basm urban despre un tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună ȋn Europa.
Sâmbătă, pe 22 mai, de la ora 20:00, spectatorii vor avea parte de o experiență intensă. ,,Pelicanul’’, în regia lui Florin Liță, cu Florina Gleznea, Cezar Antal, Alex Popa și Sandra Ducuță, vorbește despre iertare, dar și despre lipsa de afecțiune, urmărind evoluția dramatică a unei familii disfuncționale. „Singurătatea pietrelor”, primul produs #unteatruCinematic dezvoltat în studio pentru a fi prezentat pe ecran, va fi difuzat în mediul online duminică, pe 23 mai, de la ora 20:30. Spectacolul regizat de Norbert Boda prezintă lumea văzută prin ochii lui Sandy – un copil care percepe diferit tot ce se întâmplă în jurul său și încearcă să descopere astfel definiția fericirii.
Cea de-a patra ediție a festivalului multicultural de arte performative Caleido vorbește despre diversitate culturală și etnică, în dialog și dezbatere constructivă.
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Critic Eyez, Cooperativa Urbană, Filme-carti.ro, IqAds, IQool, Smark, Liternet, Munteanu Recomandă, Observator Cultural, Psychologies, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, The Institute, Urban.ro, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis.
Caleido este organizat de Fundația Amfiteatru, care face parte din proiectul DIALOG (Diversity in
Arts. Learning Opportunities and Growth), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul
Programului RO-CULTURA.*