VIER PFOTEN va invita la cinema
VIER PFOTEN anunta lansarea in cinematografe, pe 22 martie, a comediei Domestic – un film romanesc care trateaza intr-un mod realist, dar cu umor, tema relatiei dintre oameni si animalele domestice. In avanpremiera lansarii filmului pe marile ecrane, VIER PFOTEN si echipa Domestic invita iubitorii de animale la o proiectie speciala, urmata de o dezbatere, care vor avea loc pe 18 martie, de la ora 19.00, la sala ArCuB din Bucuresti.
Filmul Domestic, in regia lui Adrian Sitaru, este o poveste despre „oameni care mananca animalele pe care le iubesc si despre animalele care iubesc oamenii neconditionat”. Catelul din fata blocului, pisica rasfatata a familiei, iepurele cadou sau gaina adusa plocon sunt animale obisnuite care ajung sa scoata la lumina latura sensibila a oamenilor, dar si natura inegala a acestor emotii.
”Filmul Domestic pune apropierea fata de animale intr-o perspectiva absolut noua. Este prima oara cand se exprima intr-un mod artistic o chestiune foarte reala: nu iubim si nu suntem buni in egala masura cu toate animalele. Avem preferinte. In film, oamenii ajung sa interactioneze cu animalele si sunt pusi in niste situatii in care isi pot manifesta latura lor sensibila. Insa vedem ca sensibilitatea lor se manifesta preferential, in functie de animal. E o abordare foarte realista, in care relatia cu animalele nu este exagerata, dar nici minimalizata. Totul este perfect plauzibil”, comenteaza Veronica Tulpan, director de programe nationale VIER PFOTEN.
Filmul urmareste povestea a trei personaje principale – domnul Lazar (48 de ani, profesor), domnul Mihaes (40 de ani, taximetrist) si Toni (un tip de 25 de ani) – si a animalelor lor, toti fortati sa locuiasca impreuna in aceeasi comunitate a blocului. Antrenate de o serie de evenimente extraordinare, amuzante, absurde, insa totusi realiste, fiecare dintre cele trei personaje completeaza povestea celuilalt, influentand-o intr-o anumita masura.
„Mi-am dorit un film simplu, amuzant dar si emotionant. Inspirat in mare masura din copilarie, filmul se bazeaza pe cateva povesti cu animale domestice (si nu numai), copii si parintii acestora. Sa ne uitam putin in jurul nostru: cati oameni sunt in parcuri si pe strazi cu animale, cati dintre vecinii nostri nu au macar un acvariu sau un papagal, uitati-va cat de mult sunt prezente in viata noastra animalele, in reclame TV, in cantece, in numele de familie, povesti, filme, internet. Cred ca avem o mare nevoie de animale si ele de noi, de aici am realizat cat de mult ne iubim si ne mancam in acelasi timp, la propriu, animalele”, spune regizorul Adrian Sitaru.
Din distributie fac parte Adrian Titieni si fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Voda, Ioana Flora, Sergiu Costache si Dan Hurduc (9 ani). Pentru mai multa savoare, lumea din „Domestic” e intregita de cativa colegi simpatici de platou: un iepure, un porumbel, o gaina, un caine si o pisica.
Proiectie si dezbatere in avanpremiera
Luni, 18 martie, de la ora 19.00, in sala ArCuB (Batiste, nr. 14) din Bucuresti, filmul va fi proiectat in avanpremiera, special pentru iubitorii de animale. Proiectia va fi urmata de o dezbatere pe tema interactiunii om-animal, la care vor lua parte Alina Rusu, doctor in studiul comportamentului animal, psiholog si presedinte al Asociatiei Romane de Activitati si Terapie Asistate de Animale, Victor Chitic – specialist in terapie asistata de animale si psiholog in echipa Caini pentru Oameni a Fundatiei VIER PFOTEN, Vintila Mihailescu – antropolog, Cristina Corciovescu – critic de film, si Robert Caraman – instructor dresor, managerul Ringstar Club.
Participantii la dezbatere vor discuta, printre altele, despre cum functioneaza terapia asistata de animale, care sunt rezultatele ei documentate, si de ce au si animalele nevoie, ca si stapanii lor, de psiholog. Spectatorii vor avea ocazia sa povesteasca experiente personale si sa le puna intrebari invitatilor, pe tema deschisa de „Domestic”.
„Filmul «Domestic» completeaza, in maniera artistica, o idee sustinuta de numeroase studii stiintifice: interactiunea cu animalele poate imbunatati fericirea subiectiva a oamenilor si poate creste semnificativ nivelul satisfactiei in viata”, spune Alina Rusu, cea care a initiat, in premiera in Romania, un curs postuniversitar de Terapia si Activitatile Asistate de Animale, autoare a cartii „Interactiunea om-animal. Elemente de etologie aplicata si terapie asistata de animale” (Ed. Bybliotek, 2012).
Foto: 4Proof Film
Trailer: //www.youtube.com/watch?v=sog9bvuYZHI.