Doi artişti vizuali români au fost selectaţi pentru a expune la cea de-a cincea ediţie a Expozitiei Pommery din Franţa, Reims.
Pommery, exclusivistul brand de şampanie, l-a invitat pe Fabrice Bousteau, editorul şef al revistei franţuzeşti de artă contemporană, “Beaux Arts magazine”, să fie curatorul expoziţiei de anul acesta, “Art in Europe”. Fabrice Bousteau a dorit să demonstreze că şi evenimentele politice pot avea o natură artistică, astfel încât preluarea de către Franţa a preşedinţiei Uniunii Europene şi intrarea României şi Bulgariei în UE reprezintă tematica expoziţiei din acest an. Alături de Bousteau, au fost invitaţi să devină curatori ai Galeriei Pommery, şi reprezentanţi ai unor reviste de artă din statele membre UE. Aceştia au selectat câte doi artişti din fiecare ţară care au expus într-o viziune artistică schimbările provocate de aderarea şi intrarea în UE.
Expoziţia se desfăşoară în cramele Pommery, la 30 de metri adâncime. Aceasta reuneşte mai mult de 50 de artişti, 52 de lucrări şi 27 de reviste de artă. Mai mult de jumătate din lucrări au fost special create pentru această ocazie.
Artiştii români care participă la Expozitia Pommery sunt Dan Acostioaei şi Bogdan Teodorescu.
“Am expus 2 lucrări într-o singură instalaţie cu titlul “The dawn of a new era”: Canopy (Panthocrator) şi Monument (Pulpitum). Lucrarea este compusă dintr-o cutie luminoasă cu dimensiunea de 4 metri pe 4 metri la o distanţă de 20 de metri de sol şi o cruce din neoane cu dimensiunea de 3,80 pe 2,80 care este activată de un senzor de prezenţă. Lucrările se referă la comodificarea sistemelor religioase în societăţile postcomuniste sub presiunea mediei şi a consumismului.
Pe de altă parte, jucându-se cu purismul rigid al minimalismului anilor 60 şi cu ironia magică a postconceptualismului din anii 90, lucrările fac referinţă la starea de extremă relativitate în care se află credinţele religioase în lumea occidentală şi la impactul pe care îl are spiritualitatea ţărilor foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeană asupra acestei structuri politice.”, declară Dan Acostioaei.
Dan Acostioaei a mai participat în 2004 si 2008 la Londra, la Tate Modern Art Gallery şi în 2005 la Bienala de la Praga.
Bogdan Teodorescu a mai fost invitat la Tokyo Metropolitan Art Space Exhibition Gallery, la Righton Gallery din Manchester şi la Centrul Cultural Tinqueux. Lucrarea artistului expusă în Galeria Pommery se numeşte “Le pouvoir est dans ma main”.
Expoziţia Pommery va fi deschisă publicului până pe data de 31 decembrie şi face parte din platforma de susţinere a artelor, dezvoltată de Pommery.
Şampania premium produsă sub marca Pommery este de origine franţuzească, iar reţeta şi modul de preparare deţin roluri deosebit de importante. Pommery şi-a început ascensiunea în 1860, când Louise Pommery a preluat domeniul, după moartea soţului ei. Cu propriile idei despre stil, brand, valoare şi comunicare, Madame Pommery este cea care a lansat şampania pe pieţe externe şi a lăsat ca moştenire succesorilor ei interesul pentru susţinerea artelor. În timp, Pommery a continuat să se implice în artă, rămânând alături de artiştii contemporani şi proiectele lor. În România, şampania Pommery este distribuită de Cristalex.
{mosloadposition user10}