Ilie Rad (coordonator)
Editura Tritonic
Documentarea este foarte importanta in jurnalism, iar daca ne uitam la exemplele de cazuri in care lipsa documentarii a dus la stiri false si la consecinte importante atunci e clar ca ar trebui sa se puna un mare accent pe aceasta etapa. Cum s-au schimbat insa lucrurile de la inceput (teoria spune ca o informatie trebuie verificata din trei surse) si pana in zilele noastre?
C.T. Popescu are un material in care spune ca "Aia cu trei surse e-un basm! N-o s-aveti niciodata trei surse! Va dau eu in scris! Niciodata!" (p. 81) Pe de alta parte multi alti jurnalisti arata cum s-au documentat ei in diverse situatii si pentru emisiuni diferite. Veti afla asadar informatii despre tipuri de documentare, dar toate cu exemple, in functie de domeniu (exemplu pentru emisiunea "Memorialul durerii", in zone de razboi etc.), in functie de resurse – exemplu pe vremea lui Eminescu, fara laptop, wireless si celular si in functie de accesul la informatii (exemplu carti distruse ori cenzurate). Aceasta este o clasificare personala in functie de ce am gasit in carte, insa materialele va asigur sunt toate interesante si scrise de oameni care au trecut prin diverse experiente si al caror cuvant are o greutate in domeniu. Avem prezentata si documentarea pe vremea lui Ceausescu – va las pe voi sa ii descoperiti caracteristicile – si de asemenea si o marturisire a unui jurnalist in SUA, Nestor Rates, care "afirma ca superiorii lui de la Washington ii cereau ca in materialele difuzate sa se afle argumente tari, nu epitete tari, lucru foarte greu de atins in presa romaneasca!" (p. 12).
Sunt prezentate etapele documentarii si multe alte informatii interesante despre acest proces a carui functie morala este protejarea publicului "de pseudo-informatii sau de informatii trunchiate, de adevaruri partiale si de minciuni nevinovate" (p 245-246).
"O lucrare dedicata documentarii este cu atat mai necesara azi, cand traim intr-o lume in care Ratingul (respectiv Tirajul) este noul Zeu, caruia i se inchina majoritatea institutiilor de presa" (p. 13) spune Ilie Rad.
Va recomandam asadar sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.