Filmul „Tatăl meu, Imre”, realizat de Andreea Știliuc, jurnalist la TVR Iași, este în finala prestigiosului concurs internaţional URTI Grand Prix.
„Am descoperit subiectul acum șase ani, când am participat din partea TVR la un workshop organizat de CIRCOM Regional la Budapesta. Atunci am început să visez că, într-o zi, povestea va deveni film”, mărturisește Andreea Știliuc, cea care semnează, totodată, regia, montajul, dar și imaginea documentarului, alături de directorul de imagine Relu Tabără, colegul său de la TVR Iași.
Filmul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit, o călătorie prin aproape opt decenii care dezvăluie determinarea unei femei de a arăta lumii povestea de viaţă a tatălui ei. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Judit Kinszki a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.
Documentarul, realizat de jurnalistul TVR Iași ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost premiat la Prix Circom, Docuart, Simfest, Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț” şi a fost inclus în programul oficial al Astra Film Festival.
Dan Banu, producător delegat Direcția Programe, a reprezentat Televiziunea Română în juriul internațional care a evaluat cele zece documentare calificate în finala concursului.
Anul acesta, în competiţie s-a înscris documentare din 22 de ţări. Concursul a fost deschis tuturor televiziunilor publice şi private, asociaţiilor sau instituţiilor din domeniul audiovizualului.
Televiziunea Română este membru al URTI din 1980. În calitate de membru, TVR primeşte filme documentare de la televiziuni din lumea întreaga şi realizează schimburi de programe prin intermediul Catalogului URTI. Televiziunea Română a avut dintotdeauna membri în comisia de televiziune URTI şi în juriul pentru Grand Prix.
Despre URTI
Fondată în 1949, Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune – URTI este prima organizaţie audiovizuală şi singura cu o perspectivă globală asupra acestui domeniu. URTI acţionează pentru promovarea creaţiei audiovizuale, intermediază schimburi de programe radio-TV între membrii săi, coproducţii şi realizează cursuri de pregătire profesională.
URTI a organizat primul Grand Prix pentru audiovizualul internaţional.
Printre membrii URTI se numără televiziuni din Franţa, Belgia, Portugalia, Italia, Spania, Polonia, Maroc, Algeria, Camerun, Palestina, Senegal, Tunisia etc. Colaborarea TVR cu URTI contribuie la promovarea programelor televiziunii publice în plan internaţional şi facilitează obţinerea unor documentare valoroase în condiţii avantajoase.