Adolph Franck
Editura Herald
„Kabbala nu poate fi apreciata nici ca filosofie, nici ca religie Kabbala, desi gasim in ea un sistem complet al valorilor de ordin moral si spiritual: avem in vedere faptul ca aceasta nu se sprijina nici macar in aparenta pe ratiune, pe inspiratie sau pe autoritate. Kabbala nu reprezinta, asemenea majoritatii sistemelor create in Evul Mediu, produsul unei imbinari a acestor doua procedee intelectuale. Esential diferita de credinta religioasa, aflata sub autoritatea si protectia care au facut posibila aparitia ei, ea s-a integrat in istoria spiritualitatii umane intr-un mod surprinzator, gratie unei forme si a unor procedee specifice.” (p 5)
Un alt volum aparut in colectia „Mistere dezvaluite” vine sa aduca lumina in ceea ce priveste Kabbala. Volumul, la fel ca toate celelelalte aparute in cadrul colectiei, prezinta in mod succint insa edificator informatii despre Kabbala. Cititorii afla intai despre Kabbala si istoria ei, iar in cadrul capitolului sunt analizate cu atentie originile ei, facandu-se numeroase trimiteri interesante.
Urmeaza apoi Cartea Creatiei si Cartea Luminii, o prezentare a doctrinei kabbalistice cuprinse in Sefer Yetzirah si metoda alegorica a kabbalistilor. Cititorii vor descoperi cu interes si capitolele dedicate naturii lui Dumnezeu, conceptiei despre lume si sufletului omenesc, cele care incheie cartea.
Continand numeroase citate si trimiteri utile, menite a-i ajuta pe cititori sa patrunda intelesul unor afirmatii facute de autor, „Doctrina Kabbalei. Filosofia religioasa a evreilor” se constituie intr-o lectura deschizatoare de perspective interesante, o introducere bine realizata in acest sistem complet de valori al evreilor.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}