cred specialiştii de pe piaţa bancară. Pentru anul 2009 ei se aşteaptă la ajustări pe piaţa financiară, inclusiv la o temperare a dobânzilor pentru produsele de economisire.
Anul 2008 a fost unul de vârf pentru piaţa bancară, cred specialiştii în domeniu. Creşterile spectaculoase din primele trimeste au fost un fenomen cu care România nu se va mai întâlni prea curând. “Nu cred că ne vom mai întâlni în sistemul bancar cu ritmuri din acestea de 50-60%. Îmi este greu să cred că economia României se mai poate întâlni cu creşteri de 9% pe an”, a declarat Dan Pascariu, preşedinte CS UniCredit Ţiriac Bank.
Bancherii s-au arătat îngrijoraţi mai ales de nivelul foarte ridicat al dobânzilor la depozite. Ei consideră că un asemenea ritm nu va putea fi menţinut şi în 2009 iar un ajutor ar putea veni din partea Băncii Naţionale care ar trebui să susţină financiar lichiditatea pieţei.
“Multe bănci au plătit dublu sau chiar triplu inflaţiei, ceea ce este periculos pentru că asta înseamnă presiune asupra debitorilor. Băncile trebuie să facă ceva cu banii pe care i-au primit şi pe care îi plătesc cu atâta generozitate”, a mai adăugat Dan Pascariu.
“A fost un puseu de creştere a dobânzilor la sfârşitul anului şi aşa ceva nu poate să dureze foarte mult.
Cred că în prima parte a anului o să avem din nou 10-11% la depozite şi 15-16% la credite”, crede Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank.
Preşedinte Alpha Bank, Sergiu Oprescu atrage atenţia asupra impactului pe care îl are eliminarea impozitului pe câştigul din dobânzi.
“Ar trebui să ajustăm aceste dobânzi cu impactul pe care îl va avea eliminarea impozitului pe câştigul din dobânzi. Ar trebui să împărţim la 0,84 şi o dobândă de 14% ajunge la 15,84 – 16%”, este de părere Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank
Seria dezbaterilor The Money Channel se va incheia azi cu gala “ Unde investim în 2009? Cum economisim în 2009?” , incepind cu ora 19:00, in transmisiune directa de la sediul CEC.
Invitati in aceasta seara vor fi: Radu Ghetea, Florin Pogonaru, Dan Pascariu, Steven Groningen, Tiberiu Urdareanu, Octavian Radu, Radu Georgescu, Dan Ostahie, Liliana Solomon, Radu Craciun, Alexandra Gatej si Theodor Alexandrescu.
{mosloadposition user10}