că legea pedepseşte hărţuirea sexuală
Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE a realizat, prin intermediul IMAS, un studiu la nivel naţional privind fenomenul hărţuirii sexuale în România. 648 de persoane din 4 oraşe mari (Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Bucureşti) au răspuns unui chestionar despre hărţuirea sexuală la locul de muncă.
Principalele concluzii ale studiului
§ Cele mai expuse hărţuirii sexuale sunt persoanele tinere şi, în special, femeile între 18 şi 29 de ani.
§ 1 din 9 persoane din mediul urban s-a confruntat cu o situaţie de hărţuire sexuală sau cunoaşte cel puţin un caz de hărtuire sexuală.
§ 92% dintre cei intervievaţi consideră că hărţuirea sexuală trebuie pedepsită legal. În ciuda acestui lucru, atitudini de blamare a persoanei hărţuite se regăsesc la majoritatea respondenţilor.
§ 55% din populatie declară că există o lege care pedepseşte hărţuirea sexuală. Totuşi, în România, nicio instituţie cu responsabilităţi în domeniu sau instanţă judecătorească nu a pronunţat vreodată o decizie favorabilă unui reclamant într-un caz de hărţuire sexuală, cu toate că au existat plângeri, în care persoanele acuzate proveneau atât din companii private, cât şi din instituţii publice.
§ 39% dintre persoanele hărţuite se rezumă la a discuta cu agresorul, încercând să rezolve problema pe cale amiabilă. O pondere importantă dintre persoane nu acţionează în niciun fel (în 24% dintre cazuri persoana nu a făcut nimic, în 27% dintre cazuri a aşteptat sperând că lucrurile se vor rezolva cu timpul). 15% dintre victime aleg să demisioneze pentru a scăpa de problemă.
În următoarele luni, campanie de informare
În baza rezultatelor acestui studiu, CPE va realiza, în perioada martie-septembrie a.c., o campanie naţională de conştientizare a populaţiei privind efectele negative ale hărţuirii sexuale şi modalităţile legale de combatere a fenomenului.
Studiul şi campania sunt realizate in cadrul proiectului „Spune NU hărţuirii sexuale”, implementat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, în parteneriat cu Fundaţia Concept. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Societate Civilă Componenta 3 – Democraţie, drepturile omului, statul de drept şi independenţa justiţiei cu 74.170 EURO şi de CPE şi Fundaţia Concept din fonduri primite de la Fundaţia pentru o Societate Deschisă cu 11.730 EURO.
{mosloadposition user10}