În România anului 2011, pe fondul crizei economice, accesul la educaţie ramâne o problemă pentru mulţi copii şi familiile acestora. Astfel, 25% dintre copiii din mediul rural nu merg la gimnaziu şi doar 45,2% dintre elevii din mediul rural participă la învăţământul liceal, rata de participare fiind cu 32% mai mică decât a celor din mediul urban*.
În România, numărul copiilor săraci a ajuns la 350 000 în iunie 2010**, iar rata abandonului şcolar s-a triplat, ceea ce face ca nevoia de implicare să fie din ce în ce mai stringentă. Pentru a atrage fonduri care vor facilita integrarea socială, accesul la educaţie şi la sistemul de sănătate, World Vision România vine in sprijinul copiilor defavorizaţi şi desfăşoară până pe 15 mai 2011 campania 2% “Nu-i lăsa să ajungă în stradă”.
Educaţia şi accesul la educaţie reprezintă o prioritate pentru World Vision România, acesta fiind principalul motiv pentru care organizaţia a demarat în 2008 programul Vreau în clasa a noua prin care sprijină copiii din mediul rural să îşi continue studiile. “Educaţia este dreptul vital şi singurul drum spre progres al fiecărui copil. Cu toate acestea, sărăcia şi lipsa de sprijin din familie şi, de multe ori, pasivitatea, ignoranţa şi neputinţa factorilor de decizie, împiedică mulţi copii din România să meargă la şcoală, limitându-le orizonturile dezvoltării personale şi profesionale. În ultimii ani, organizaţia noastră a ajutat peste 400 de copii defavorizaţi din mediul rural să îşi continue studiile la liceu, iar o parte din fondurile pe care le vom atrage prin Campania 2% de anul acesta, vor fi utilizate pentru a le oferi sprijin material şi educaţional copiilor dezavantajaţi astfel încât aceştia să poată merge la şcoală şi să aibă şansa la o viaţă normală”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision Romania.
Totodată, cu ajutorul fondurilor obţinute în urma campaniei 2% din acest an, World Vision va susţine şi proiecte de sănătate şi protecţie a copilului în judeţele Dolj, Vâlcea, Constanţa, Cluj şi Bucureşti, sector 5. Astfel, 523 de copii cu dizabilităţi vor beneficia de intervenţie directă pentru recuperare fizică şi psihică şi de consiliere psihologică şi socio-profesională şi 180 de tineri proveniţi din instituţii vor primi sprijin pentru a se integra pe piaţa muncii prin sesiuni informative şi structuri asociative create prin proiecte.
La nivelul organizaţiei World Vision, în cadrul campaniei 2% din 2010, s-au strâns 35.501 lei, bani care vor merge pentru a ajuta 50 de copii din cadrul proiectului Vreau în clasa a noua să îşi continue studiile la liceu. În acest proiect sunt incluşi 416 copii, din care 235 vor termina liceul anul acesta, reprezentând prima generaţie de copii care termină liceul prin intermediul programului Vreau în clasa a noua.
De ce să direcţionezi 2% din impozitul tău către World Vision?
• Lucrăm în România de peste 20 de ani şi sprijinim prin proiectele noastre peste 16 000 de copii nevoiaşi cu precădere din comunităţile rurale.
• Lucrăm în Municipiul Bucureşti, sector 5 şi în mediul rural din judeţele Constanţa, Cluj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Vâlcea şi Vaslui. Astfel, contribuţia ta va ajuta copiii din toată ţara.
• Suntem transparenţi şi responsabili.
• Organizaţia noastră este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii prin programe de educaţie, sănătate şi protecţia copilului, dezvoltare economică şi agricolă comunitară.
Cum poţi ajuta ?
Şi anul acesta formularul 230 si formularul 200 sunt disponibile pe //doilasuta.worldvision.ro. Acestea trebuie doar completate cu datele personale şi cu datele Fundaţiei World Vision, semnate şi depuse sau trimise prin poştă către administraţia financiară până la data de 15 mai 2011. Nu este necesară trecerea sumei, aceasta urmând a fi calculată şi completată de administraţia financiară. Dacă nu ai timp să mergi la Sediul Administratiei Financiare sau la Poştă, îl poţi depune la cea mai apropiată unitate a Băncii Transilvania în urnele special amplasate acolo. Voluntarii noştri le vor ridica şi le vor trimite la Administraţie.
* Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ, 2009
** Raport elaborat de Grupul Naţional de Iniţiativă al copiilor, 2010